Читај ми!

Дачић и Јелена Жарић Ковачевић са шефом мисије ОДИХР-а о унапређењу изборног процеса

Шеф посматрачке мисије ОДИХР-а Ламберто Занијер разговарао је о предстојећим локалним изборима у Србији и унапређењу изборног процеса са потпредседником Владе Ивицом Дачићем и министарком државне управе и локалне самоуправе Јеленом Жарић Ковачевић.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић информисао је Занијера о реализацији послова из надлежности Министарства унутрашњих послова, ради давања пуног доприноса за унапређење изборног процеса у Републици Србији, као и о раду формиране Радне групе МУП-а на имплементацији претходно датих препорука ОДИХР-а, у координацији са Радном групом Народне скупштине Републике Србије.

Министар Дачић је истакао да ће Министарство унутрашњих послова наставити да пружа подршку органима и телима надлежним за спровођење избора, на плану благовремене размене ажурираних података од значаја за изборни процес, а које МУП обрађује у складу са законом, као и да ће радити на стварању безбедних услова за реализацију самих избора.

Амбасадор Занијери је поздравио формирање Радне групе МУП-а и похвалио кооперативност са Радном групом Народне скупштине, на пољу унапређења изборног процеса кроз примену препорука ОДИХР-а. Он је као посебно позитивно истакао транспарентност у раду на имплементацији датих препорука.

Унапређење Јединственог бирачког списка

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић у разговаралу са шефом посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права рекла је да је министарство на чијем је челу увек било спремно да имплементира препоруке ОДИХР-а које су се односиле на делокруг рада Министарства, те да су ефекти тога јасно видљиви.

Захвалила је амбасадору Занијеру на партнерској сарадњи и напорима које мисија ОДИХР-а улаже у унапређење квалитета изборних процеса на свим нивоима. Она је подсетила да је било неопходно извршити измене у Јединственом бирачком списку, те да је то благовремено урађено, уз инструкцију Министарства и блиску сарадњу са референтима у јединицама локалне самоуправе.

Током састанка представници Министарства укратко су представили најбитније резултате у досадашњем раду на унапређењу Јединственог бирачког списка, а који су у највећој могућој мери допринели ажурности ове евиденције, наводи се у саопштењу.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије