Читај ми!

Рагуш: Посета Сија историјска прекретница; Ђорђевићева: Србијa и Кинa као миш и слон

Значајно је када било који државник посети Србију, попут кинеског председника Си Ђинпинга, али однос Србије и Кине је као између миша и слона, рекла је за РТС Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта. Истиче и да нема довољно транспарентности и за грађане и народне посланике о стратешком партнерству те две земље. Са друге стране, Марина Рагуш из СНС-а одговара да је посета Сија у политичком смислу историјска прекретница у односима две државе, као и да је грађани Србији још нису свесни.

Биљана Ђорђевић и  Марина Рагуш, гостујући на РТС-у, имале су супротне ставове о посети Си Ђинпинга Србији. Ђорђевић, говорећи о кинеским инвестицијама, довела је у питање заштиту животне средине и поштовање радничких права.

"Нема дискриминације ни када је реч о европским инвестицима по тим питањима", истиче Ђорђевићева, поредећи однос Србије и Кине као између миша и слона.

"Без информација о извозу"

Ђорђевићева сматра да је значајно када дође било који државник у посету Србији, као и да треба да сарађујемо, али је њихова бојазан да се у тим односима не штите интереси грађана.

Према њеним речима, спорно је и то што се не говори у јавности да ће ако приступимо ЕУ, споразуми са Кином престати да важе, као и да се намеће питање да ли потписани документи упућују на то да одустајемо од стратешке одлуке да будемо чланица ЕУ.

Ђорђевићева сматра и да нису довољно транспарентне информације и за грађане и народне посланике о томе шта укључује стратешко партнерство са Кином.

"Немамо информације о томе када причамо како се наш извоз повећао у Кину, шта је структура тога и да ли кинеске рудне компаније враћају оно што производе овде у Кину", указује Ђорђевићева.

Обавезе према ЕУ

Марина Рагуш из СНС-а одговора, да је у политичком смислу посета кинеског председника Србији историјска прекретница у односима два председника, државе и народа.

"Грађани Србије нису свесни значаја посете и понуде Србији, као јединој европској земљи, да учествује у заједници заједничке будућности. Ту није само Србија, већ и 150 земаља и преко 50 међународних организација", истиче Рагуш.

Рагуш је такође навела да је обавеза кандидата за чланство у ЕУ – да пред сам улазак раскине уговоре о слободној трговини.

"До самог уласка у чланство, можемо да водимо самосталну и суверену политику и зато гајимо јаке односе са пријатељским земљама, попут  НР Кине", каже Рагуш, додајући да је Србија 70 одсто усклађена са ЕУ.

Рагуш објашњава да је Србија друга земља у Европи, после Пољске, по извозу бакра, захваљујући улагању Кине и да  планирају у овом мандату заинтересоване народне посланике упознају са свим пословима кинеских компанија у Србији. 

Промена пребивалишта и избори

Грађани који су променили пребивалиште после 3. јула прошле године, према изменама Закона о којима ће народни посланици данас расправљати, неће моћи да гласају на новој адреси на изборима 2.јуна.

Ђорђевићева каже да ће то минимизовати, условно речено, оно што се, тврди, дешавало на прошлим изборима – миграција бирача.

"То је порука да је пред нама, са једне стране, далек пут ка испуњавању услова и препорука ОДИХР-а. Са друге стране, ово је само једна мера која решава неке проблеме. За мене је већи проблем што власт није имала спремност и склоност да прихвати друге захтева, што би била комплетнија реформа", каже Ђорђевићева.

Рагуш наводи да је сада на опозицији да искумуницара са бирачима како 2. јуна да гласају.

"Држимо се договора. Најзначајније је да се дијалог успоставио. Било је прилика и раније, није ми јасно зашто се тада није говорило о томе. Имали сте прилике да радите на овим условима и годину и по дана вас председник Србије позива", рекла је Рагуш.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара