Читај ми!

Ефекти Сијеве посете Београду – од Споразума о слободној трговини, до отварања врата српским научницима у Кини

Кинески председник Си Ђинпинг је након посете Француској био у дводневној посети Србији, током које су односи две земље подигнути на ниво "заједничке будућности". Док је председник Си у Будимпешти, у Београду се анализирају ефекти посете кинеског лидера. Катарина Закић са Института за међународну политику и привреду каже за РТС да су продубљени односи две земље у широком спектру тема, од трговине до науке.

Председник НР Кине Си Ђинпинг је током посете Београду са председником Србије Александром Вучићем потписао Заједничку изјаву о подизању односа са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности.

Потписано је још 28 споразума, а договорено је и да Кина помогне Србији у организацији Експа 2027. Истакнут је и значај Споразума о слободној трговини на основу којег ће Србија моћи велики број производа да извози у НР Кину без икаквих тарифа.

Катарина Закић са Института за међународну политику и привреду указала је у разговору за РТС да је Си Ђинпинг други пут дошао у Србији за осам година, али да је, ако узмемо у обзир да је у овом периоду била и пандемија коронавируса током које кинески председник није излазио из земље, ово знатно бржа посета у односу на оно што календар показује.

Истиче и значај доласка Сија у Француску, јер је то био сигнал да Кина жели на равноправној основи да разговара са ЕУ, покушавајући да отклони конфликтне ситуације.

“Имамо велики број нових дешавања на геополитичком нивоу, који утичу на односе Кине са ЕУ, они више нису онакви какви су некада били и заоштравање сукоба у Украјини, а пропо односа Кине са Руском Федерацијом, али и у вези са сукобом у Гази, утицали су на то да европски лидери још више да примењују стратегију смањивања ризика, односно смањивања зависности од Кине, а један од корака у том смеру је и смањивање економске сарадње“, рекла је Катарина Закић.

За Европску унију од значаја је да Кина уклони неке правне препреке на свом терену, како би отворила врата за инвестиције из ЕУ, што Кина у последње време и те како чини.

Отворена врата српским научницима у Кини

Након посете Паризу, Си је стигао и у Београд где га је на аеродрому дочекао председник Вучић са председницом Скупштине Аном Брнабић и члановима владе.

Ова посета представља наставак сарадње Србије и Кине, а позитиван елемент овој посети даје и то што су, поред економије, и неке друге области биле у средишту пажње, попут науке и образовања, рекла је Закићева.

“Стварно је велика вест да студенти из Србије имају могућност да оду у Кину и да тамо студирају и да се усавршавају, као што је велика вест за наше научнике да посете Кину. Да напоменем да смо ми до сада имали сарадњу у оквиру билатералних пројеката у облсти науке, технолошког развоја и иновација потписан споразум, али он је подразумевао само да научници на релативно кратко време оду у Кину и врате се, тако да се ја надам да ће ови програми укључивати неко дуготрајније школовање и усавршавање једне уже експертизе и мислим да ће то за нашу науку пуно значити“, рекла је Катарина Закић.

Највише пажње Споразуму о слободној трговини

Подсећа да је највећи део јучерашњих обраћања био посвећен Споразуму о слободној трговини, који је ратификовала Народна скупштина Републике Србије, а чека се да то уради и кинеска стране.

“Документ је веома дугачак, на 850 страна је. Велики број производа укључен је у оквиру овог споразума, па је логичнода се на неки начин ишло у детаље рачуна - на који начин и који производи ће бити обухваћени овом врстом споразума“, рекла је Закићева додајући да су у првом плану прехрамбени и пољопривредни производи.

Помоћ Кине у организацији Експа 2027

Јуче је најављено и да ће Кина не само учествовати у Експу 2027, већ и да ће својим искуством и знањем помоћи Србији у организацији.

“Када су овакве ствари у питању, ви на неки начин покрећете домаћу привреду на више колосека, и самим тим мотивишете да се убрза један део привредне активности, а и те како доприносите и глобалном имиџу земље на међународном тржишту“, рекла је Закићева указујући на значај Експа.

Указује да су потписани уговори и писма о сарадњи на широк спектар тема – од науке, саобраћаја, инфраструктуре, производње, туризма…

“Малтене нема области у којој ми нисмо сада, на неки начин, још дубље проширили сарадњу“, рекла је Закићева.

Појашњава да се у разговору са владом и академском заједницом дошло до информација које су то области у којима желимо да продубимо сарадњу са Кином и да су потписани споразуми део те целе приче.

"Сугерисало се да је инфраструктура већ на неки начин добро опорављена и да има ту још неких могућности да се поправе, али да нам је у овом тренутку приоритетнија сарадња у неким другим областима попут зелене енергије, образовања, туризма, културе и археологије", рекла је Катарина Закић.

Кина највећи појединачни инвеститор у Србији

Колико је Кина добар партнер Србије говори податак да у нашој земљи послује 1500 привредних друштава чији су већински власници из Кине, као и неколико хиљада предузетника.

Објављен је и податак да су инвестиције кинеских компанија у нашој земљи године износиле 5,6 милијарди евра и тиме је Кина највећи појединачни инвеститор у Србији.

Закићева указује да инвестицију Зиђина у РТБ Бор.

“Оно што знамо сада јесте да су услови пословања, па чак и физички изглед зграде и околине око РТБ-а другачији и Зиђин данас врло позитивно послује и он је у ствари наш највећи извозник на кинеско тржиште. Куповина у Бору се транспортује до Кине и бакар је тренутно један од најтраженијих метала с обзиром на то да има врло велики спектар употребе, а најбитнија је за развој ИТ технологија и за производњу ствари за електричну енергију, за зелену енергију попут рецимо соларних панела“, рекла је Закићева.

Подсећа да је то изузетно битно за Кину која жели да постане карбонски неутрална 2060. године.

Кинески “Хестил“ је након одласка Ју-Ес Стила спасио Железару Смедерево, истакла је Закићева.

Захваљујући Иницијативи Појас и пут, коју је председник Си покренуо 2017. године, а чији је Србија један од оснивача, Србија је учествовала у бројним пројектима. И у другим иницијативама Србија је активна, а до сада су најчеће номиновани инфраструктурни пројекти, јер смо за тим имали највише потребе, рекла је Катарина Закић.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара