Миливојевић: Резолуција о Сребреници не би била тема да није рата на Блиском истоку

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да резолуција о Сребреници не би била тема у УН да нема рата на Блиском истоку. Овде има глобалних интереса, покушај да се амортизују све штетне последице онога што се догађа у Гази за западне земље које подржавају Израел, каже Миливојевић. Истиче да у Гази, у овом тренутку има далеко више елемената геноцида него што их је било у Сребреници.

Који су домети састанака у Уједињеним нацијама, може ли делегација Србије да учврсти позицију државе за будуће теме, ако већ не може да промени исход гласања о Резолуцији о геноциду у Сребреници. Хоће ли бити изненађења на мајском гласању Комитета министара Савета Европе о пријему Приштине у ту организацију?

Иако је унапред познат исход гласања о предложеној резолуцији о Сребреници, дипломата Зоран Миливојевић каже да дипломатске активности делегације Србије у Њујорку су израз отпора кога и држава Србија, Република Српска и српски народ сада користе.

окушај је да се српски народ у будућности дисквалификује, када имате у виду одредбе ове резолуције и оно што се планира за убудуће. Са друге стране, без обзира какав резултат гласања буде, ова пре свега политичка акција – даје ефекат", каже Миливојевић.

"Упориште за будућност"

Према његовим релима, сама чињеница да ће доћи до поделе у Генералној скупштини УН, те да ће бити и гласова против и уздржаних, озбиљан је ефекат и једна врста победе.

"Друго, ово је улагање у будућност. Са наступом у Уједињеним нацијама, остварили смо контакте са низом земаља у свету. Наша циљна група су три четвртине човечанства, које имају разумевања за нашу позицију и ставове", каже Миливојевић.

Истакао је да се на тај начин ствара упориште за будућност у структурама и деловима света где имају разумевања, где је наш државни и национални интерес више заступљен, него на колективном Западу.

Указао је да резолуција директно доводи у питање нормално функционисање БиХ, односе између три конститутивна народа и функционисање њених институција на федералном нивоу.

"Глобали интереси"

На питање да ли бисмо имали на дневном реду Генералне скупштине резолуцију о Сребреници да нема рата на Блиском истоку, Миливојевић мисли да то не би била ни тема.

ма глобалних интереса и покушаја да се амортизују све штетне последице онога што се догађа у Гази за Западне земље, које подржавају Израел. Сада у Гази, у овом тренутку имате далеко више елемената геноцид,а него везано за ову тему која је политички мотивисана", каже Миливојевић.

Напоменуо је да у овом питању има немачких конкретних интереса, те да се на овај начин релативизује ратни злочин и  оно што је Немачка чинила у прошлом веку.

Према његовим речима, контакти у УН имаће утицаја и на питање КиМ, које ће се ускоро наћи на дневном реду Савета Европе

"Кад је реч о Косову и Метохији, то је несумњиво везано за принципе Уједињених нација и међународног права за резолуцију 1244. То је сасвим сигурно и ствара се много шири глобални фронт у коме можемо да делујемо према ономе што нам колективни Запад жели да учини", рекао је Миливојевић.

Истакао је да ће се питање статута решавати, ипак, у СБ УН кад–тад, као и да је дипломатски контакти у УН заправо улагање у будућност.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се