Читај ми!

Дачић о Нацрту резолуције о Сребреници: Сила све може, борићемо се

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да нема тог геноцида који нису починиле земље потписнице Нацрта резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација и додао да ћемо се борити, али да сила све може.

Како је истакао шеф дипломатије Ивица Дачић, јасно је да није било консензуса и додао да су Немачка, Руанда и БиХ јуче представиле нулти Нацрт резолуције. Дачић је додао да је резолуција представљена, али да није изражена никаква жеља за разговорима, као и да су многе земље изнеле противљење начину на који се овај текст усваја.

"Нема тог геноцида који нису починиле земље које су потписале резолуцију. Сила све може, борићемо се", рекао је Ивица Дачић поводом синоћних неформалних консултација у Њујорку о резолуцији о Сребреници.

"Представник БиХ може да прича само у своје име, он је представник муслимана у БиХ. Да је Србин у Њујорку, не би било ништа од ове резолуције, је л' тако? Да је Србин у Стразбуру, не би било ништа од гласања. Како БиХ може да гласа за пријем Косова, а очекује да ми поштујемо њихов територијални интегритет и суверенитет?", пита министар Дачић.

Министар спољних послова Србије истакао је неслагање што се о тој теми расправља кад није годишњица, и да се тиме ствара неселективна правда.

"Не могу само Срби да буду обележени као геноцидан народ. Шта је са другима?", рекао је Дачић и осврнуо се на Холандију коју туже за ропство, а која је подржала овај нацрт.

"Све ће да дође, и Јасеновац и стрељање у Крагујевцу. Сад све има да дође. Батина има два краја", рекао је Дачић.

“Приштина нема намеру да формира ЗСО, њихова жеља је да етнички очисте Србе“

Дачић је рекао и да је данас прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума и да Приштина нема намеру да формира Заједницу српских општина што је била њена обавеза из тог споразума.

"Бриселски споразум којим је то договорено само је тужна епизода, односно тужно сећање на то да је веома упитан кредибилитет Европске уније, као медијатора који је гарант спровођења Бриселског споразума", рекао је Дачић.

Подсетио је да је он био један од потписника заједно са Кетрин Ештон, која је, како је рекао, најавила да ће ускоро посетити Београд, што ће и бити прилика да разговарају зашто није реализовано ништа од онога што је била обавеза Приштине.

"Од тада је ЕУ изгубила кредибилитет, јер се тзв. Косово игра кредибилитетом ЕУ. Видели сте да је Аљбин Курти, дан после одлуке Парламентарне скупштине Савета Европе да препоручи пријем тзв. Косова Савета Европе, изјавио да ЗСО неће никад ни да се формира. Рекао је да Срби имају превише права", рекао је Дачић.

О гласању у Савету Европе

Кад је реч о Савету Европе, Дачић је рекао да је заказана седница Комитета министара за 16. и 17. маја и истакао да одлука о пријему тзв. Косова у Савет Европе није донета, већ је то препорука ПС СЕ, а да би се одлука донела потребно је да гласају две трећине министара и држава чланица.

"Од 46, значи потребно је да гласа, ако сам ја добро израчунао, 31. Они су на прошлом гласању када је покретана иницијатива имали 33 гласа за. Иначе, 34 земље су признале тзв. Косово од тих 46", рекао је Дачић.

Истакао је да су те земље признале тзв. Косово пре него што је он био министар, то јест у периоду од 2008. до 2012. године.

"Ми ћемо се борити. Зато што смо у праву, зато што не само да су поткопани темељи СЕ него што и суштински гледано, ако неко није формирао ЗСО, ако има све ове друге проблеме са људским правима и слободама, како неко може уопште да буде, да занемаримо статусно питање, предложен за члана. Ако они сада не формирају ЗСО, то никад и неће", рекао је Дачић.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво