ГИК усвојио обрасце, почиње прикупљање потписа и подношење листа за београдске изборе

Градска изборна комисија усвојила је на данашњој седници четири основна обрасца за подношење изборних листа за београдске изборе.

Председник Градске изборне комисије у Београду Зоран Лукић каже да од овог тренутка сви овлашћени подносиоци изборних листа могу да крену у прикупљење потписа, прављење изборних листа и подношење ГИК-у, пошто су усвојени основни обрасци за то.

"Њима је рок од овог тренутка па 20 дана до одржавања избора да предају изборне листе", рекао је Лукић за Танјуг.

Подсетио је на препоруке надлежног министарства о броју бирача на једном месту, додајући да се очекује усвајање такве одлуке на ГИК-у за седам дана.

"Препорука и ОДИХР-а и препорука нашег министарства, па и наша препорука је да на бирачким местима, а ми ћемо усвојити ту одлуку за неких седам дана, буде максимално 1.800 бирача уписаних на том конкретном бирачком месту. Дали смо могућност општинама да уз јако образложење на неком бирачком месту буде и преко 1.800. На пример, уколико би то угрозило приступачност бирачког места, уколико би морало да се подели бирачко место тако да једно буде на спрату, наша је препорука ипак да се пре свега води рачуна о приступачности особама са инвалидитетом", рекао је Лукић.

Кад је реч о обуци чланова бирачких одбора, Лукић подсећа да је РИК још пре 15 дана започео тај посао, у складу са препорукама ОДИХР.

"Колико видим то се ради на задовољавајући начин. Ми смо као Градска изборна комисија позвали све заинтересоване предлагаче изборних листа да доставе своје предлоге за обуке, како би што већи број људи могао да прође те обуке и да буду квалификовани за рад у органима за спрођење избора", рекао је Лукић.

На питање шта је следећи корак ГИК-а, Лукић је рекао да сада чекају предаје изборних листа.

Београђани гласају други пут за шест месеци

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је 3. априла расписала изборе за одборнике за Скупштину града Београда за 2. јун.

Расписивању избора претходили су разговори власти и опозиције у републичком парламенту о изборним условима. Један од три услова опозиције – да се и београдски и локални избори одрже у истом дану, није прихваћен.

Не постоји могућност да се датум београдских избора помери, поручила је председница парламента.

Иначе, избори у Београду одржани су 17. децембра прошле године, када се гласало и на парламентарним изборима. Тада су опозиционе странке, предвођене коалицијом "Србија против насиља" протестовале, тврдећи да су избори покрадени.

Председавајући Скупштини Града Београда Тома Фила саопштио је 3. марта пред празном салом да нема кворума за одржавање седнице и да следе нови избори.

Тиме ће Београђани други пут за шест месеци изаћи на изборе.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије