Читај ми!

Трка за Београд, други чин

Београђанима је гласање заказано за 2. јун. Док опозиција не искључује бојкот избора, Српска напредна странка је усвојила листу. Најављују: од сутра прикупљају потписе.

Посланичка група око Бранимира Несторовића потврђује да и они улазе у изборну трку. Уочи београдских избора 2. јуна, кажу, нису задовољни изборним условима, али од борбе унапред не одустају.

"Бојкот никада није био добро решење и донео одговарајуће резултате. Наш вид борбе је да унутар законских оквира вршимо притисак на власт да побољшају услове", каже Александар Павић из покрета "Ми – снага народа“.

Више нема дилеме, СПС и СНС заједно ће на нове изборе.

"Многима се не свиђа, толико реагују на то зашто ми идемо заједно на изборе, чак јуче док смо ми доносили одлуку о томе да идемо заједно, да правим коалицију за градске изборе, објављују како ми имамо застоје у преговорима. Када имате било које нејасноће, идете на изборе, не разумем у чему је сада проблем", каже лидер СПС-а Ивица Дачић.

Договор власти и опозиције и после два сусрета почетком недеље, изостао је. Једини пут ка решењу проблема за председницу парламента Ану Брнабић је дијалог. Увреде је, тврди, неће спречити да настави да инсистира на разговору. У искреност тих намера сумња посланик Еколошког устанка Александар Јовановић. Уместо за бојкот избора, залаже за нове акције опозиције.

"Има времена да власт и даље уради оно што смо ми предлагали, да се до 18. рецимо измени закони о локалним изборима и омогући да се сви избори десе у исто време и да ми покушамо да радимо на овим препорукама ОДИХР-а конкретно на бирачком списку понајвише", каже Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта.

На питање да ли излазе на изборе, каже да ће одговорити на то како ће се борити онда када буду били спремни да кажу више детаља.

О наступу на београдским изборима и они који на децембарским нису прешли изборни праг. За јун Народна странка поставља циљ – уједињење и заједнички наступ деснице. У међувремену, за предстојеће изборе напредњаци су на седници Председништва странке усвојили изборну листу. Излазак на биралишта 2. јуна за њих није упитан. Сутра крећу са прикупљањем потписа.

"Овај пут идемо у најширој могућој коалицији, најширем могућем блоку, идемо са свим оним странкама које сматрају да се Београд добро развијао под вођством СНС-а, да смо покренули велики број добрих пројеката за све грађане Београда да смо показали да имамо добру визију и јасну визију за Београд и за развој града", каже Ана Брнабић.

Простор за договор и даље постоји, сматрају посматрачи избора. Шансе су данас, кажу, мање него јуче, али је у интересу и власти и опозиције да се избори одрже.

"Оно што ту остаје нејасно када је реч о бојкоту, да ли се бојкотују само београдски избори, како се до сада чини, или обухвата и евентуално локалне изборе које би се одржали на лето. Опозиција ту не даје јасан одговор шта би она конкретно радила ако би то био само пасиван бојкот. Тако да ја у овој фази идеју бојкота више видим као средство притиска на власт и припреме сопствених бирача, него као неку идеју која је у овом моменту договарена или се сасвим сигурно с њом рачуна", рекао је Бојан Клачар из Цесида.

Према његовим речима, власти би свакако више одговарало да се ти избори не бојкотују и да ми имамо 2. јуна пуну политичку конкуренцију, зато што би то отворило питање легитимитета.

Са расписивањем избора, формално је кренула кампања. Ни власт ни опозиицја неће инсистирати на њој, оцењује Клачар. На делу је, каже, политички вакуум, барем до 18. априла.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије