Читај ми!

Српске странке са КиМ против учешћа Срба на попису

Српске странке на КиМ – Српска листа, Партија косовских Срба, Српски народни покрет и Српска демократија противе се учешћу Срба на попису становништва који је данас почео на Косову и Метохији, а неке од њих траже одлагање процеса до даљег.

Српска листа је поручила премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију и онима који га подржавају да српски народ неће учествовати на предстојећем “лажном попису на КиМ у организацији Куртија”, којим жели да “потврди свој успех у протеривању Срба”.

Српска листа је саопштила да је одлука донета имајући у виду вишегодишњу репресију режима Аљбина Куртија над српским народом на Косову и Метохији, са циљем етничког чишћења свега српског са ових простора.

"Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за српски народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних давања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије, укинуо све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинио одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да Курти жели да овим пописом додатно нападне Србију са некаквим захтевима за ратну одштету, што додатно одвраћа сваког Србина да буде део тог процеса.

“Позивање на некакву правну обавезу и поруке које су класично застрашивање је крајње лицемерно од режима који је погазио све правне акте прогонећи Србе и неће уродити плодом”, навела је Српска листа и додала да више од 4.000 дана Срби чекају формирање ЗСО што је обавеза по Бриселским споразумима али и одлука његове скупштине у Приштини, па ником ништа.

Срби у затворима без права на правично суђење

Српска листа је упитала и по ком закону се десетине Срба налазе у затворима без права на правично суђење или бар одбрану са слободе.

"Позивање на право оних којима закон лежи у топузу је увреда за сваког поштеног и часног човека, који би се запитао који закон дозвољава да онај који је пуцао и покушао да убије српске дечаке у Готовуши на Бадњи дан може слободно да шета без икакве казне за свој злочин?", упитала је Српска листа.

Позив међународној заједници

Истовремено Српска листа је позвала и међународну заједницу да престане да својим ћутањем подржава прогон српског народа и скрива се иза "разумевања" и скромних, анемичних саопштења.

"Попис у овим околностима свакодневне репресије над нашим народом и без повратка 250.000 расељених би била чиста легализација етничког чишћења које је спроведено над нашим народом од 1999. године до данас. Можда Куртију и вама то не смета, и можда ви имате силу на располагању, али српски народ неће прихватити да буде саучесник у тој прљавој работи", наводи се у саопштењу.

“Приштинске институције нису способне да спроведу попис“

Партија косовских Срба Александра Јаблановића саопштила је да је попис неприхватљив јер долази у политички и безбедносно најизазовнијем и најнеповољнијем времену за Србе и позвала Србе да га бојкотују.

У саопштењу странке на Фејсбуку наводи се да је на северу КиМ и даље на снази одлука приштинских власти о "специјалној антитерористичкој операцији", да влада потпуна неинформисаност грађана у вези пописа и да приштинске институције нису способне да спроведу овај процес на ваљан начин.

"Због ових и многих других негативних процеса изазваних једностраним потезима владе Косова, не остаје нам други избор већ да позовемо наше суграђане Србе да: Бојкотују предстојећи попис, не уступају никакве податке пописним тимовима, у потпуности избегну и игноришу све радње везане за попис становништва. Ово није попис становништва, ово је жеља Аљбина Куртија да провери успех своје репресивне политике према Србима и види у бројевима колико Срба је успео да протера од 2021 године", навела је странка.

Наставак репресије

Српски народни покрет ЗП сматра да је апсолутно неприхватљиво улазити у такав процес у овом тренутку, пре свега због једностраних одлука, распоређивања специјалних јединица на Северу, забране динара и угрожавања егзистенције, а "без реалне наде за боље сутра".

Наводе да је овај тренутак апсолутно неприхватљив да би се попис спровео у срединама у којима живи српски народ, као и да су свакодневно малтретирање, провокације и прогон кроз монтиране судске процесе и неосноване оптужнице, довеле до тога да свакодневно све већи број грађана српске националности напушта КиМ.

"Условљавањем да ће сви који бојкотују попис бити кажњавани, јасно се наглашава да власт у Приштини жели да настави са репресијом и насилним поступањем што је јасан показатељ да желе да се већина наших грађана који су су били приморани да напусте своја огњишта и нису били у могућности да изваде лична документа не попише па тиме изгуби свако право на повратак и заштиту узурпиране имовине", навела је странка.

Због свега тога, они траже да се та одлука суспендује и попис одложи све док се кроз дијалог у Бриселу не постигне компромис по питању формирања ЗСО, повратка наших суграђана, и док се не врати функционалност институција и прекине са кршењем основних људских права српском народу.

Непостојеће поверење у приштинске институције

Српска демократија Александра Арсенијевића саопштила је да неће подржати попис и траже његово одлагање за "нека боља времена".

Како је навеo Aрсенијевић, постоји 1.000 разлога због којих тај процес не може да се подржи, међу којима су то што није време да се народ из српске заједнице пописује у тренутку када постоји проблем са одлуком тзв. ЦБК о укидању платног промета, када већину пописивача у већински српским срединама не чине Срби, када постоји озбиљан одлив Срба са КиМ због институционалног насиља и када је поверење у приштинске институције од стране нашег народа непостојеће.

Такође, наводе, проблем је и што званичне власти у Приштини покушавају да пре "формирања ЗСО" малверзацијама сведу број Срба на број статистичке грешке, што би употребили као аргумент за неоснивање исте и што Србима као народу отимају све ингеренције и крше све механизме заштите.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије