Читај ми!

Клачар: Очекујем пун мандат будуће владе ако желе да испуне све што је обећано

Извршни директор "ЦЕСИД-а" Бојан Клачар очекује пун мандат будуће владе. Истиче да је важно да дође до дијалога власти и опозиције и у Скупштини, али и у радним телима која ближе уређују изборни процес. До београдских избора не могу да се испуне све препоруке ОДИХР-а, али је могуће да се договоре неке важне ствари, каже Клачар.

Од конституисања Народне скупштине тече рок од 90 дана за формирање новог кабинета Владе Србије, а извршни директор "ЦЕСИД-а" Бојан Клачар за РТС каже да је парламент место од коjeг би требало да почне сваки дијалог.

"Оно што смо видели у претходна три дана није било охрабрујуће", истиче Клачар.

Нова председница Скупштине Ана Брнабић позвала је део опозиције испред листе "Србије против насиља" на дијалог. Директор "ЦЕСИД-а" наводи да је порука бивше премијерке Србије "добра прилика да дође до политичког рестарта".

"На тај начин би се решила и питања о изборном процесу и законодавству" објашњава Клачар.

Захтев да се у циљу смиривања политичких тензија одржи дијалог власти и опозиције у међувремену је стигао и испред "Србије против насиља" и коалиције НАДА, а саговорник РТС-а наглашава да "је и то важна ставка која уклања постављене ограде између две стране".

"Ипак, чини се да дијалог није безуслован и да се траже одређене ствари како би се заиста село за исти сто. Свакако да би до разговора требало да дође – и у Скупштини, али и у телима усмереним на теме изборног законодавства и изборних услова", наглашава Клачар.

Дијалог и препоруке

Директор "ЦЕСИД-а" указује да су међу 25 препорука ОДИХР-а за унапређење изборног процеса главне тачке спорења унапређење бирачких спискова, функционерска кампања и равноправна заступљеност у медијима. 

"Сигурно је да до београдских избора, који ће се највероватније одржати у јуну, неће моћи да се испуне све препоруке. Међутим, има довољно времена да се реши неколико важних ствари", каже саговорник РТС-а. 

"Неке препоруке ОДИХР-а формално прихваћене"

Клачар наводи да су формално већ испуњене препоруке које се тичу обавезе да се одрже тренинзи за чланове изборних комисија и предуслова да све политичке опције под једнаким условима користе просторе и сале у јавном сектору.

"Договорено је и да се смањи број гласача на једном бирачком месту, са 2.500 на 1.800, чиме се избегавају потенцијалне гужве које могу да повреде тајност гласања", објашњава директор "ЦЕСИД-а".

Да ли ће будућа влада издржати цео мандат

Клачар сматра да су, када је реч о формирању владе, испуњени сви предуслови да се саопшти име мандатара, што је интерна одлука Српске напредне странке (СНС).

"Ако погледамо праксу СНС-а од 2012. године, рокаде на министарским местима су увек опција. Идеја је да се промешају карте, у игру убаце нова лица, и на тај начин пружи другачија енергија кабинету који би требало да, по најавама, траје цео мандат", каже саговорник.

Клачар очекује да ће најаве о пуном мандату владе бити испуњен.

"Имајући у виду геополитички контекст и кључне планове, какав је и 'Експо 2027', то ће бити један и стабилан мандат. Ако желе да испуне ствари које су обећане, онда је неопходан кабинет у дужем временском периоду", закључује извршни директор "ЦЕСИД-а" Бојан Клачар у разговору за РТС.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара