Усвојена Уредба о субвенционисаној куповини електричних возила

Влада Србије усвојила је Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон, за шта је Министарство заштите животне средине определило 170 милиона динара.

Право на субвенцију могу да остваре физичка и правна лица, као и предузетници, а захтеви се подносе Министарству закључно са 31. октобром текуће године, преноси се у саопштењу Министарства.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је као једну од мера државе за унапређење квалитета ваздуха и животне средине, Министарство обезбедило је средства за подршку куповини електричних возила.

"Средства која смо наменили за 2024. годину биће додељена према пристиглим, уредним захтевима грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ или најкасније до 31. октобра. Ако се покаже да интересовање грађана и привреде знатно премашује опредељен износ, потрудићемо се да обезбедимо додатна средства за субвенције за куповину нових електричних возила", рекла је Вујовићева.

Усвојеном Уредбом предвиђена је подршка за куповину више врста електричних возила. 

Висина субвенције

Грађани и правна лица који желе да остваре право на субвенционисану куповину електричног мопеда или лаког трицикла, могу да рачунају на подршку од 250 евра у динарској противвредности. 

За куповину електричних мотоцикала, мотоцикала са бочним седиштем, тешких трицикала, лаких и тешких четвороцикала, предвиђена је подршка у износу од 500 евра. 

Највећи износ субвенције доступан је за електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне, и креће се од 2.500 до 5.000 евра.

"Мали Босут", парк природе

Влада је усвојила и Уредбу о проглашењу парка природе "Мали Босут", чиме ће у овом специјалном резервату природе бити обезбеђено очување изворног тока реке Босут у целини, чији водоток са обалним појасом представља еколошки коридор од међународног значаја. 

Такође, водена, мочварна, приобална и шумска станишта представљају станиште за 131 таксон виших биљака, 26 врста сисара, 27 врста бескичмењака, 11 врста водоземаца, девет врста гмизаваца, 118 врста птица, 62 врста планткона и 16 врста риба, саопштено је из Владе.

Додаје се да се доношењем Уредбе повећава укупна површина под заштитом и приближава предвиђеном проценту од девет одсто територије Србије.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво