Читај ми!

Одржане консултације о наставку формирања Скупштине Србије

У Скупштини Србије одржане су консултације посланичких група о избору потпредседника парламента, чланова радних тела, сталним делегацијама у међународним институцијама. Председавајући Стојан Раденовић рекао је да није дефинитивно одлучено колико ће потпредседника бити. На консултацијама није било дела опозиције

Професор Стојан Раденовић, који је позвао посланичке групе на консултације, рекао је за Танјуг да није дефинитивно одлучено колико ће потпредседника бити зато што представници листе "Србија против насиља" и други део опозиције уопште нису присуствовали.

"Сад смо разговарали уопштено, било је речи о потпредседницима Скупштине и то смо на неки начин заокружили. Онда што је много важно о одборима, јер сваки одбор има неки сегмент, на пример спољна политика, унутрашња политика, наука итд. То је дефинитивно закључено, али ће још сутра мало да се утаначи", напоменуо је Раденовић.

Раденовић је додао да очекује да ће се опозиција обратити путем медија и рећи нешто о консултацијама на којима се нису појавили, јер они, како је рекао комуницирају преко медија, а не преко званичне скупштинске администрације.

"Чим је председник попустио са изборима, онда они траже неки нови предлог, размишљају ко ће бити министар итд. Тако да не комуницирају директно, бар колико ја знам, са администрацијом Скупштине", навео је Раденовић.

Консултацијама су присуствовали представници листе "Србија не сме да стане", коалиције око СПС-а, представници СВМ, Странке правде и помирења. 

Присутни су били и посланик Бранко Лукић из посланичке групе "Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић" као и посланик из друге групе - "Ми глас из народа" Бранко Павловић, док се посланици са листе "Србија против насиља" и коалиције НАДА нису се одазвали. 

Нови сазив Народне скупштине конституисан је 6. фебруара пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика.

Део посланика је положио и потписао заклетву у сали, док је део посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу.

Почетак седнице обележило је негодовање, пиштаљке и транспаренти кандидата за посланике са листе "Србија против насиља", али и пароле са галерије из редова "Србија не сме да стане". Након полагања заклетве, председавајући је закључио рад Скупштине.

У међувремену настављене су консултације код председника Србије Александар Вучић, који је најавио да ће владајућа већина предложити за председницу Скупштине досадашњу премијерку Ану Брнабић.

Нова седница је била најављена за прошлу недељу, али је њено одржавање померено за 18. март.

Тада би требало да буду изабрани председник и потпредседници парламента, а на дневном реду је именовање генералног секретара, избора чланова радних тела и избор сталног састава делегација у међународним институцијама.

Уочи наставка конститутивне седнице, у Скупштини Србије формирано је 16 посланичких група.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије