Петковић: Пренели смо Лајчаку забринутост због тешког положаја Срба на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су председник Александар Вучић и он у разговору са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком пренели огромну забринутост Београда када је реч о тешком положају и ситуацији у којој се налази српски народ на КиМ.

Петар Петковић, говорећи у касарни на Топчидеру, навео је да су Мирослава Лајчака известили о тешком положају Срба не само северно, већ и јужно од Ибра, нарочито у светлу одлуке Албина Куртија и тамошњих власти у Приштини да укину динар, самим тим и платни промет Србије на простору КиМ.

Истакао је да су председник Вучић и он у разговору са Лајчаком инсистирали на формирању ЗСО, као и да што пре дође до расписивања избора у четири општине на северу КиМ, с обзиром на то да су Срби успели да прикупе неопходних више од 28 одсто потписа.

Петковић је навео да су осим са Лајчаком, са бројним међународним представницима разговарали о горућим питањима на КиМ, с обзиром на "бројне ескалаторне, једностране и насилне потезе које повлачи Аљбин Курти" да би протерао Србе са Космета, али и укинуо дијалог.

"Чврсто за мир и стабилност"

Према његовим речима, Србија ће учинити све да сачува свој народ на КиМ.

"И даље смо чврсто опредељени нашој политици мира и стабилности и једноставно наставити са нашом јаком дипломатском борбом како би успели да нормализујемо односе Београда и Приштине, пре свега кроз дијалог", истакао је Петковић.

Нагласио је да "без нормализације, нема ни нормалности у свакодневним животима Срба на КиМ, који су очигледно мета напада Аљбина Куртија, који и овом одлуком о динару, жели да зада последњи ударац српском народу на КиМ".

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије