Вучић: Сви странци траже "лазара 3", до краја године огромна количина дронова-самоубица, убедљиви аргументи за војни рок

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у касарни Топчидер статичком приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије. Вучић је том приликом истакао да постоји велико интересовање у иностранству за најмодернију верзију српског оклопног транспортера "лазар 3", најавивши да до краја године Војска добија огромну количину дронова-самоубица. Нагласио је и да су Генералштаб и министар одбране изнели убедљиву аргументацију да је потребно враћање обавезног војног рока.

Александар Вучић присуствовао је у касарни Топчидер статичком приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије, где су представљени модернизовани тенкови, беспилотне летелице, као и падобранска, ронилачка и алпинистичка опрема.

Са председником Вучићем у обиласку су и председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, други припадници Министарства одбране и Војске, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Приказу наоружања и војне опреме Војске Србије претходио је састанак у Дому гарде на којем су представљани резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину.

Председник Вучић је дочекан уз почасни строј и поздрав Гарде.

Вучић је раније најавио да ће 2024. бити година у којој ће се, највише до сада, улагати у војну опрему која би требало да стигне до краја 2026. године и да се припрема нови пакет финансијских средстава за ту намену.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је раније да ће 30. јануар бити веома важан догађај за Министарство одбране.

"Тога дана имаћемо приказ наоружања и војне опреме. Аргументовано ћемо председнику образложити зашто сматрамо да треба укинути суспензију обавезног служења војног рока, као и то колико предлажемо да траје", рекао је Вучевић.

Министар је нагласио да враћање обавезног служења војног рока није припрема за рат, већ је то припрема да се сачува држава и да постоје генерације које знају да бране своју државу.

Генералштаб Војске Србије покренуо је почетком јануара ове године иницијативу и предложио председнику поновно увођење обавезе служења војног рока, у трајању до четири месеца.

У Србији је обавезни војни рок укинут 1. јануара 2011. године, од када у војску иду само они који то добровољно желе.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара