О’Брајен: САД снажно подржавају Охридски споразум и наставак дијалога Београда и Приштине

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајен изјавио је да САД снажно подржавају Охридски споразум и наставак дијалога.

"Снажно подржавамо мапу пута из Охридског споразума, који је договорен у овој земљи, у Охриду, прошлог марта. Верујемо да обе земље морају да кроз процес дијалога раде на томе да се мапа пута у потпуности спроведе", рекао је О’Брајен на конференцији за медије након скупа "Западни Балкан и ЕУ" у Скопљу.

Помоћник државног секретара САД рекао је да су лидери земаља Западног Балкана данас на самиту "Западни Балкан и ЕУ" у Скопљу говорили о смањењу трошкова трансфера новца из ЕУ у земље Западног Балкана, као и "зеленим тракама". 

Додао је да је тема била и аутсорсовање компанија из ЕУ на Западни Балкан.

"Смањење трошкова трансфера новца може да уштеди око 500 милиона евра, односно, отприлике пет одсто по трансакцији трансфера. То је велики износ за појединца или за мали бизнис који покушава да порасте", рекао је О’Брајен. 

Он је истакао да су "зелене траке" међу најважнијим корацима које ЕУ чини да регион Западног Балкана повећа трговинску размену. 

"Сада их ширимо за још добара и услуга, оне ће смањити трошкове компанија да лоцирају фабрике на Западном Балкану. Пре неколико година, када смо почели са разговорима на ту тему, компанију из ЕУ је коштало до 12 пута више да аутсорсује на Западни Балкан", рекао је О’Брајен и додао да ће до ширења тог програма доћи у току ове године. 

Помоћник секретара је истакао да ће земље Западног Балкана како буду спроводиле реформе добијати приступ јединственом европском тржишту које је, како је рекао, веома богато, и чији представници једва чекају да сарађују са привредницима на Западном Балкану.

Навео је да ниједна од земаља Западног Балкана неће моћи да уложи вето против друге када је реч о овим иницијативама и истакао да је свака од земаља одговорна за сопствене реформе и рад са суседним земљама. 

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво