Вучић: Прва средства из Плана за раст Западног Балкана могли бисмо да добијемо у мају или јуну

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би од 1. марта требало да ступи на снагу потпуно слободно тржиште рада међу земљама Отвореног Балкана. Прва средства из Плана за раст Западног Балкана могли бисмо да добијемо у мају или јуну, рекао је председник. Истакао је да је разговарао са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајеном о најави укидања платног промета Приштине са централном Србијом.

Након панел-дискусије у Скопљу, председник Србије Александар Вучић рекао је да је слободно тржиште рада које ће се успоставити између Србије, Северне Македоније и Албаније за нас важна вест, јер ће допринети бољем пословном амбијенту и превазилажењу проблема са радном снагом. 

"То је велика и важна вест и мислим да ће умногоме да допринесе стварању бољег пословног амбијента и за домаће и за стране компаније, превазилажењу проблема са недостајућом радном снагом и стварању тржишта радне снаге које више није од 6,7 милиона становника, већ ако додате и Албанију и Северну Македонију, приближавамо се на 11 милиона становника", рекао је Вучићу у Скопљу, где учествује на скупу "Западни Балкан и ЕУ"

И већ то довољно говори колико су то за нас значајне ствари, додао је Вучић. 

Рекао је да ће у данас у 14 сати бити потписана два протокола која су од изузетног значаја.

"Ми у овом тренутку имамо готово четири и по милијарде, ликвиднији смо од многих земаља ЕУ, и немамо потребу за излазак на финансијска тржишта или задуживање", рекао је председник.

Председник je рекао да би Србија прва средства из европског Плана за раст Западног Балкана могла да добије већ у мају или почетком јуна.

"Уколико будемо успели да до априла усвојимо и легислативу, што значи да би било важно да парламент изабере Владу што се нас тиче најкасније, иако то није уставни оквир, до 15. марта и да пробамо до краја марта да изгласамо важне законе, да би у априлу они у Европи могли да донесу одређене одлуке, тако да би прво распоређивање тог новца могло да буде већ у мају или почетком јуна", рекао је Вучић у изјави за новинаре.

Додао је да бисмо тако добили новац пре избора у ЕУ, који су 9. јуна.

"Оно што је за нас још важније, то су такозване 'зелене траке' за наше камионе. Ти би страховито смањило оперативне трошкове уколико бисмо имали то са ЕУ. На томе ћемо да радимо са Хрватском и Мађарском", рекао је Вучић.

"Разговарао сам О'Брајеном о најави укидања платног промета"

Вучић је рекао да је са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајеном разговарао о најави укидања платног промета Приштине са централном Србијом.

Како је додао, наставиће са О‘Брајеном консултације о томе.

"Увек ћемо бити уз свој народ, трудићемо се, тражићемо и налазићемо одговоре", поручио је Вучић.

Указао је на то да од 2021. године десет важних договора и иницијатива није могло да буде усвојено у ЦЕФТА, захваљујући томе што једна чланица то блокира.

"Ајде погодите ко је то. Сви други сагласни, сви хоће, али оно што је важно што је рекао О'Брајен данас, а то је онај ко зауставља друге, у наредном периоду, уз врло стриктан и строг приступ, заустављаће у ствари себе. Тако да ја мислим да је то важна порука и надам се да ће се то променити", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ће отићи на КиМ, како је то најавио, Вучић је одговорио да он то жели, али да не значи да ће га пустити. "Ја сам увек слободан и спреман да разговарам са нашим народом на КиМ. За мене не постоји ништа важније од тога", закључио је Вучић.

"Најчистији избори од када постоји вишестраначје"

Одговарајући на питање новинара да ли ће прихватити међународну мисију која би испитивала неправилности на изборима, Вучић је оценио да су избори одржани 17. децембра били "најчистији и најпоштенији" са најмање приговора и жалби од када постоје вишестраначки избори у Србији.

"Видели смо извештај Савета Европе, они су говорили и хвалили систематски приступ и понашање државе током самих избора и на сам изборни дан", рекао је Вучић на конференцији за српске медије у Скопљу.

"Нисам заинтересован да будем 'бебиситерка и бабица политичарима који губе изборе' по десети или петнаести пут, па им је потребно да се оправдају пред својим бирачима зашто им се то догодило", нагласио је председник.

Додао је да је спреман да разговара о унапређења самог изборног процеса. "Али немојте да унижавате своју земљу. Србија је независна и суверена земља", закључио је Вучић.

"Литијум је наше благо, наше бело злато"

Председник је рекао да о евентуалном ископавању литијума у Србији мисли да је то наше бело злато.

"О литијуму сам увек говорио исто, исто мислим и данас. То је бело злато, то је наше благо. Ако смо довољно глупи да будемо једини на свету који ћемо своје нафте и свога злата да се одрекнемо, па одлично. Немам никакав проблем с тим", рекао је Вучић.

Како је навео, претходна влада није имала снаге да издржи притиске, како каже, "разних паметњаковића које су плаћали Рокфелер и остали", не би ли се зауставио развој и напредак Србије.

"Ја желим успешну Србију, да Србија иде брже од других, да Србија расте брже од других, а они желе да зауставе раст и успех Србије. Ако ћете да ме казните због тога што ја желим успех Србији, што желим напредак Србије, па ја сам ово исто говорио и у кампањи, ниједног секунда се не одричући својих ставова", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да не може са сигурношћу да каже ко ће бити председник Владе, а камоли више од тога.

"Што се мене тиче, сутра ујутро бисмо почели. Сутра ујутро. Али уз највишу могућу заштиту животне средине и уз заштиту грађана. Немци да нам одговарају за то. И да нам покажу на немачком примеру и немачке стандарде да уведу овде у Србији. Да разговарамо са народом, да обезбедимо огромне плате, велика примања за људе, велики успех Лознице, Мачве, Подриња...", изјавио је Вучић.

"Србија нема проблема са Албанијом, наша трговинска размена расте"

Председник је нагласио да Србија нема проблема у односима са Албанијом и да наша трговинска размена с том земљом расте.

"Све већи број наших људи иде у Албанију, а они извозе све више ствари које су без високе обраде, сировине, воће и поврће у нашу земљу, јер ми постајемо нешто богатији, а ми негде другде извозимо из земље са вишим степеном обраде. Нама је Албанија важна као партнер и биће све важнија, тако да ћемо са Албанијом имати добар однос", одговорио је председник на молбу новинара да прокоментарише састанак са Едијем Рамом.

Вучић се осврнуо се и на све већи број радника из иностранства који траже посао у Србији и рекао да ће њих бити још више, јер то значи да постајемо боље место за живот, на коме они траже "хлеб и будућност".

Будући да на тржишту рада нема довољно људи, Вучић је рекао да сматра да ће се број странаца повећавати како наш стандард буде растао.

"У овом тренутку на Моравском коридору ради 3.100 радника. Од тога радника из Србије око 1.400, остали су радници из Турске, Индије, Бангладеша. Хоћемо ли да због тога одустанемо од градње ауто-пута? Не можемо", рекао је Вучић.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво