Читај ми!

Шта ће бити са возилима на КиМ која задрже српске таблице

Продужен је рок за замену регистарских таблица које издаје МУП Србије са ознакама градова на Косову и Метохији – Приштине, Косовске Митровице, Гњилана, Призрена, Пећи и Урошевца – за РКС таблице које издају привремене институције у Приштини. Уместо до сутра, пререгистрација је продужена до 15. децембра, одлучено је касно после подне. У међувремену, грађани са севера узимају РКС таблице како би могли да се крећу и да би избегли кажњавање.

После неколико одлагања, уследило је још једно продужење рока за пререгистрацију. Према данашњој одлуци привремених институција у Приштини, српске таблице на КиМ важе до 15. децембра. Објашњавају да је разлог померања велики број захтева за регистрацију возила на РКС таблице.

"Сада сам морао да пређем на РКС, јер нисам могао да функционишем другачије. Истекла регистрација. Овде да функционишем нисам могао, морао сам“, каже један од возача.

"У овом тренутку возим на РКС јер сам пре четири, четири и по године кад је већ био захтев, односно био предлог Српске листе да се региструје на КС статусно неутралне, тада сам регистровао, уз све побуне у породици и окружењу", каже други возач.

Има и оних који на питање да ли су пререгистровали свој аутомобил одговарају: "Ни мртав, никада. Никада".

Шта кад одлука ступи на снагу

Захтев за продужетак рока претходно је дирекција косовске полиције за регион Север тражила од косовског министарства унутрашњих послова. Позитиван одговор, кажу, не мења ситуацију на терену након што одлука ступи на снагу.

"Кад видимо кола са КМ таблицама, код нас се то води као нерегистрован ауто који не треба да буде у саобраћају. То практично значи – шта ћемо да радимо – дамо тикет од 150 евра, узимамо таблице, документе и возач треба аутомобил да уклони из саобраћаја, да одвезе кући. Ако видимо други пут – онда одузимамо, конфискујемо", рекао је Ветон Ељшани, заменик командира косовске полиције региона Север.

Иако прецизних података нема, косовска полиција процењује да је до сада готово 4.000 возила пререгистровано на РКС таблице.

Према раније доступним подацима, најмање још толико аутомобила и даље има српске ознаке.

"Против тих аутомобила можемо да очекујемо неке мере – дакле или захтеве да се плаћа додатно осигурање, или да не може да буде на територији Косова дуже од три месеца или неке сличне притиске на те аутомобиле треба очекивати јер генерално свака особа која има косовска документа би требало да вози на косовске таблице", каже Милица Андрић Ракић из НВО Нова друштвена иницијатива из Косовске Митровице.

Питање укидања КМ таблица на северу Косова и Метохије пре више од две године покренуо је Аљбин Курти.

Уследиле су бројне кризе – барикаде, смена директора полиције за регион Север, напуштање косовских институција.

Забележно је и неколико случајева паљења аутомобила који су српске заменили РКС таблицама.

За разлику од Севера, јужно од Ибра српске таблице не користе се дуже од деценије.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару