Читај ми!

Вучић: Нова рунда дијалога је требало да се одржи 6. или 7. новембра, Приштина није прихватила

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је нова рунда дијалога требало да буде одржана у Бриселу 6. или 7. новембра, али да мисли да друга страна није то прихватила. Истакао је да су га европски лидери у Бриселу питали када ће да потпише независност Косова и да им је одговорио да неће.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за Танјуг да је било договорено да се нова рунда дијалога Београда и Приштине одржи у Бриселу 6. или 7. новембра, али да мисли да друга страна тo није прихватила.

Објаснио је да су га у Бриселу европски лидери питали када ће да потпише независност Kосова, односно рекли "Александре, имаш ову опцију, тако и тако, хоћеш ли да потпишеш?" и да је он на то одговорио да неће.

"Мислите да је то лако? Није. То су велики лидери, најодговорнији за судбину Европе", рекао је Вучић.

На питање да ли су то претње, председник је рекао да он то не би назвао претњама, али да добро разуме да Србија може да се суочи са последицама.

"Лагао бих када бих рекао да су то претње, и да ти људи имају непримерен језик, то су пристојни људи са којим имамо добре односе", рекао је Вучић.

"Ми смо камичак у ципели"

На питање да прокоментарише то да европски лидери и даље инсистирају да он потпише независност Kосова иако, претпоставља се, знају да се у дијалогу неодговорно понаша премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти, председник Вучић каже да знају, али да је потпис за независност Kосова који њему намећу – логична ствар.

"Ми смо камичак у ципели, моје тврдоглаво понављање и целе приче о бомбардовању 1999. и о рушењу свих међународних јавно-правних норми јесте камичак у њиховој ципели. У неком тренутку ће морати да се прекине сукоб у Украјини, њихова аргументација ће да буде тачна – ти си погазио територијални интегритет међународно признате земље Украјине, па ће контрааргумент да буде – да, то сте ви урадили много бруталније, без одлуке Савета безбедности, вас 19 је извршило агресију на једну малу земљу, Југославију", рекао је председник.

Додао је да је и данас на снази, макар формално из њиховог угла, Резолуција 1244. 

"На коју се не само дефакто већ и де јуре позивате када говорите о мандату НАТО-а, односно Kфора на Kосову, са правом. Али при свему томе не желите да поштујете ту Резолуцију, не поштујете повељу УН. Да се не би суочили са тим аргументом у једном тренутку – предлажу ајде Срби, даћемо, да видимо било шта, прихватите да се све ово заврши и да кажемо да је завршено вашим договором. Из њиховог угла, има ли шта логичније од тога?", објаснио је председник.

"Фон дер Лајенова се понашала много коректније од неких европских колега"

Вучић је захвалио председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен што се понашала много коректније од неких европских колега, јер није хтела да реагује на прву лопту када су сви тражили да се уведу одређене меру Београду по сваку цену. Али не о питању KиМ, јер она мисли исто што и сви они мисле када је о томе реч, рекао је Вучић.

"Хвала ЕУ на огромном новцу за пругу Београд–Ниш и што она није хтела да реагује на прву лопту када су сви тражили да се уведу одређене меру по сваку цену Београду и дошла је и хтела да саслуша нашу страну", навео је Вучић.

Рекао је да многи амбасадори у Приштини, који се понашају као да су албански политичари, не размишљају да те вести долазе до нас.

"И правећи много проблема својим колегама овде", додао је Вучић.

Навео је да је за разлику од тога Фон дер Лајенова била сасвим фер када је била у Београду.

"Урсула је рекла оно што они мисле и желе, била је фер у Београду, није хтела то да каже у Београду. Они то желе, то је потпуно нормално из њиховог угла, то желе Немачка, Француска, Италија и САД. Је л' хоћете да они у јеку кампање за НАТО улазе у кампању за европске парламентарне изборе који су у мају, до тада има шест месеци, и да треба да кажу оно што се њима не свиђа", рекао је Вучић.

Kако је рекао, приштински ботови су фантастично оружје у рукама Kуртија. Оценио је да се они у Бриселу толико плаше њихових ботова и тролова, јер мисле да они представљају јавно мњење, док их наши људи не доживљавају као озбиљну конкуренцију, већ ће да гледају против своје земље нешто да кажу.

"То код њих неће да се деси никада, увек ће прво све да изговоре против Вучића и Србије, па тек онда њихове унутрашње ствари", додао је Вучић.

Друштвене мреже имају невероватан утицај чак и на бриселску политику, нагласио је Вучић и додао да му је и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак једном приликом рекао да приштинска страна врши велики притисак. 

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару