Читај ми!

Европски парламент изгласао резолуцију о дешавањима на КиМ: Санкције Београду ако се докаже умешаност у дешавања у Бањској

Посланици Европског парламента усвојили су већином гласова "Резолуцију Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија–Косово". Европски парламентарци позивају на увођење мера против Србије, циљаних санкција против појединаца одговорних за сукоб у Бањској и замрзавање фондова, ако истрага докаже директну повезаност Београда са догађајима у Бањској од 24. септембра.

Европски парламент је већином гласова на седници у Стразбуру усвојио резолуцију која позива на увођење мера против Србије, циљане санкције против појединаца одговорних за сукоб у Бањској и замрзавање ИПА фондова, ако истрага докаже директну повезаност Београда са догађајима од 24. септембра.

У тексту резолуције о стању дијалога Београда и Приштине, Европски парламент најстроже осуђује "кукавички терористички напад на припаднике косовске полиције од стране добро организоване српске парамилитарне групе у Бањској" и позива све земље које то нису учиниле да осуде напад.

Резолуција иза које је стало пет највећих политичких група, укључујући европске народњаке, социјалисте и социјалдемократе, либерале и зелене, позива Београд и Приштину да не предузимају никакве једностране акције које могу да угрозе мир и стабилност региона и да активно раде на мирном разрешењу спорова, кроз дијалог под окриљем ЕУ.

Парламент позива Комисију и Савет ЕУ да уведу мере против Владе Србије ако истрага утврди да је српска држава била директно укључена у напад у Бањској, у насилне нападе на северу Косова у мају ове године или ако српске власти не сарађују у истрази. У том случају, како је наведено, Европска комисија треба да замрзне финансирање из ИПА претприступних фондова.

Парламентарци позивају земље чланице да уведу циљане рестриктивне мере, укључујући замрзавање имовине и забрану путовања против "актера на северу Косова и лидера организованих криминалних група, по угледу на санкције које су САД увеле против Милана Радоичића".

Посланици траже да истрага утврди чињенице о нападу и позивају Приштину да објави све доказе. Од међународних институција и Еулекса Европски парламент тражи да размотре доказе, а од Србије да "у потпуности сарађује са истрагом и приведе правди одговорне за напад који бораве у Србији, у складу са законом, укључујући и њихово изручење".

"Позивамо КФОР да стално надгледа север Косова"

Резолуција Европског парламента осуђује "гомилање војних снага Србије на граници са Косовом", али и примећује "важност корака које је Србија предузела повлачећи део својих трупа".

Парламент позива Србију да престане са понављањем "обрасца ескалације", да повуче све истурене војне базе у близини административне линије и војну опрему, укључујући противвазудухопловне системе и тешку артиљерију, као и да "не пружа подршку терористичким формацијама на северу Косова".

"Агресивни војни потези заједно са радикализованом политичким порукама представљају опасну политику владе према Косову и западним партнерима", наводи парламент.

Посланици позивају КФОР да успостави план за спречавање ескалације на северу Косова и поздрављају јачање трупа и борбене опреме ове мисије.

"Позивамо КФОР да стално надгледа север Косова како би сваки покушај паравојног упада или напада био откривен у раној фази. Земље чланице треба да ојачају снаге Еулекса, посебно на северу Косова", пише у Резолуцији.

"Погинули терористи представљени као хероји и борци за Србе"

Резолуција примећује да је Србија прогласила дан жалости за све жртве инцидента и "дубоко жали што су погинули терористи били представљени као хероји и борци за Србе", што, како кажу, утиче на подизање политичких тензија у региону.

Европски парламент жали и што је "суд у Београду одбио захтев тужилаштва за притвор Милана Радоичића, због могућности бекства, имајући у виду да је признао одговорност за организовање напада у Бањској".

Посланици осуђују начин на који су власти у Београду третирале нападе у Бањској и, како наводе, "величање, подршку и благ став према починиоцима напада".

Парламентарци траже одговарајућу истрагу свих етнички мотивисаних напада на Косову, укључујући нападе на Бистричком мосту и Штрпцу на православно Бадње вече.

"Напад у Бањској не треба да буде изговор за скретање пажње са дијалога"

Европски парламент позива ЕУ да ојача своју улогу посредника у дијалогу и да предложи нови, иновативни и уравнотежени приступ у посредовању, "како би се изашло из садашње блокаде".

Од високог представника Бореља и специјалног представника Лајчака посланици траже да проактивно наставе дијалог и да известе парламент најкасније до краја године о ангажману и доприносу Београда и Приштине.

Европски парламент позива Београд и Приштину на ангажман у дијалогу "у доброј вери, у духу компромиса како би се постигао свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији, заснован на принципу међусобног признања".

Резолуција тражи од две стране да у потпуности примене споразум из Брисела и Охрида о путу ка нормализацији и истиче жаљење што Србија није потписала ове споразуме.

"Напад у Бањској не треба да буде изговор за скретање пажње са дијалога о нормализацији", наведено је у резолуцији, уз напомену да Србија треба да учини напор како би повратила кредибилитет у дијалогу, после, како пише, штетне улоге коју је имала у догађајима од 24. септембра.

"Приштина да формира ЗСО, Срби да учествују на изборима"

Европски парламент позива Приштину да "без одлагања формира Заједницу општина са српском већином (ЗСО), у складу са Бриселским споразумом из 2013 и 2015. године, уставом Косова и пресудом косовског Уставног суда".

Наглашено је и да је од кључне важности одржавање превремених локалних избора у четири општине на северу Косова. Позивају се власти да осигурају пуно учешће свих политичких партија на слободним и демократским изборима.

"Србија треба да јавно подржи учешће косовских Срба на изборима, након што је Српска листа већ најавила да ће учествовати безусловно", пише у резолуцији.

Европски парламент "жали због негативних мера ЕУ уведених против Косова" и позива на њихово укидање што пре. Комисија и Савет позвани су да "наставе контакте са косовским премијером и председницом и да до краја године представе мапу пута за интеграцију Косова".

Парламентарци су изразили забринутост због, како наводе, "дестабилизујућег деловања српских власти под вођством председника Александра Вучића", изражавајући "подршку грађанима Србије у борби за европску, демократску будућност.

"Жалимо што су неке политике руководства Србије препрека за жеље грађана Србије за остваривање европске будућности", пише у Резолуцији.

"Београд да се суздржи од погрдног језика о преговарачком процесу"

Европски парламент је позвао Европску комисију да делује као "поштен посредник у процесу нормализације" и да избегава "било какву политику попуштања" према Србији.

"Изражавамо забринутост због недостатка гласних критика од стране Комисије, упркос неусклађености земље са санкцијама ЕУ против Русије, континуираним и честим састанцима на високом нивоу са руским властима, демократском назадовању земље и недостатку напретка у реформама у вези са ЕУ и упркос дестабилизујућем ефекту српске политике и за цео регион", пише у резолуцији.

Парламент позива српске власти да се суздрже од употребе "погрдног језика о преговарачком процесу уз посредовање ЕУ, политикама ЕУ на Западном Балкану и процесу проширења", а српске медије да избегну "говор мржње према Косоварима и ширења лажи о етничком чишћењу и погромима на Косову, за шта нема доказа".

Европски парламент нема овлашћења за одлуке о санкцијама, спољној политици и проширењу ЕУ, али усвојене резолуције одражавају политички став једне од три главне институције Уније и упућују се као препорука Европској комисији и државама чланицама.

Резолуција ће бити упућена Европској комисији и Савету ЕУ, државама чланицама, мисијама Еулекса и КФОР-а на Косову и Метохији.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је за Танјуг да Резолуција о дешавањима на Косову и Метохији није само порука за једну страну, већ да шаље поруку да прошлост мора да се превазиђе како се не би поновила и да се у њој истиче подједнака одговорност Београда и Приштине.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара