Читај ми!

Старовић: Србија у наредном периоду може да рачуна на још снажнију улогу Кине у очувању територијалног интегритета

У Кини се одржава трећи Форум за међународну сарадњу "Појас и пут" на коме српску делегацију предводи председник Александар Вучић. Србија и Кина су потписале три стратешка споразума и још неколико уговора вредних четири милијарде евра. Државни секретар Министрства одбране Немања Старовић каже за РТС да је јучерашњи дан био веома велик и важан за Србију и све грађане и да ће пуни ефекти потписаних споразума бити видљиви тек у месецима и годинама које су пред нама.

Немања Старовић истиче да је пријатељство Београда и Пекинга издржало тест времена.

"Само у последњих неколико година, криза изазвана пандемијом коронавируса и стравични рат у Украјини којем се не види краја, сви поремећаји на плану политичких односа и економије на глобалном плану, све то смо успели некако да издржимо, да превазиђемо и да јучерашњим даном подигнемо односе са Кином на један виши и нови ниво", наглашава Старовић.

Каже да у наредном периоду Србија може да рачуна на још интензивнију, снажнију и активнију улогу Кине у очувању територијалног интегритета.

"Верујем да ћемо у месецима пред нама томе и сведочити", истиче Старовић.

Наглашава да је у Пекингу итекако била заступљена и економска димензија и да је најважнија вест из Кине потписивање споразума о слободној трговини.

"Преко 10.000 наших производа ће бити одмах или поступно ослобођено свих царинских дажбина. Тиме ће постати конкурентнији и приступачнији потрошачима на кинеском тржишту, било да говоримо о производима који су најперспективнији попут вина, ракије, пива, меда, јабука и других пољопривредних и прехрамбених производа, али и када говоримо о другим сегментима привреде, и о индустрији и о фармацеутским производима", наводи Старовић.

Истиче да је то велика шанса и да је сигуран да ће привредници из Србије знати да је искористе.

Било би неозбољно одрећи се могућности које пружа сарадња са Кином

Старовић напомиње да је једнако важна вест и потписивање комерцијалних уговора за наставак развоја инфраструктуре у Србији.

"Говоримо о преко 300 километара нових ауто-путева који ће бити изграђени у наредним годинама, у сарадњи управо са компанијама из Кине. Вредност је готово четири милијарде вера. Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад, војвођански осмех који ће повезати север Србије од Сомбора до Кикинде, све је то необично важно", наглашава Старовић.

Старовић истиче да ће неки на политичком Зпаду спочитавати интезитет сарадње Србије са Кином, док је у исто време њихов обим сарадње или трговинске размене са Кином неколико пута или неколико десетина пута већи него када је у питању обим трговинске размене Србије.

"Сви они који нас можда сада критикују, у исто време нису спремни да нам у потпуности отворе врата ка Европској унији. Било би крајње неодговорно и неозбиљно од стране руководства Србије када би се зарад некаквих обећања која су поприлично магловита, без јасног датума или динамике приступа Европској унији, одрекла свих развојних могућности које нам пружа сарадња са Кином", наглашава Старовић.

Цело гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

среда, 07. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару