Читај ми!

Брнабић у Тирани: Данашњи разговори неће бити лаки

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је, уочи Самита Берлинског процеса у Тирани, да данашњи разговори неће бити лаки, али да је Србија отворена за разговоре и споразуме и да ће штитити своје интересе. Премијерка се састала са председницом Мађарске Каталин Новак. У Тирани ју је дочекао домаћин, премијер Албаније Еди Рама.

Премијерка Србије Ана Брнабић борави у Тирани, где се одржава Самит Берлинског процеса.

Уочи Самита, Брнабићева се састала са председницом Мађарске Каталин Новак и рекла да данашњи разговори неће бити лаки, али да је Србија отворена за разговоре и споразуме и да ће штитити своје интересе.

Стратешки приоритет Србије је чланство у ЕУ, о чему ће се такође разговарати.

“Централне теме данас биће економија. Увек се трудимо да будемо конструктивни, да покажемо нашу ширину и помогнемо кад је потребно, пример је превоз грађана Северне Македоније из Израела. Било нам је задовољство да понудимо помоћ и подршку браћи из Северне Македоније“, рекла је Брнабићева.

Додала је да један део данашњих разговора неће бити лак, али да је сваки разговор добар и користан и да може да доведе до веће стабилности на Западном Балкану.

“Прошле године потписано је неколико споразума, ми смо кренули у пуну примену, али нису сви. Од тог Самита 3. новембра прошле године мени је остало у сећању да је тада кренула криза на КиМ и брутална, нескривена агресија према Србима на КиМ, јер је Курти из Берлина кренуо у кршење Бриселског споразума. Сменио је командира региона Север и срушио мултиетничку полицију, то тада нико није осудио и то је прошло и од тада су ствари кренуле низбрдо“, истакла је Брнабићева.

Указала је на то да се од 14. јуна крши Цефта споразум.

“И то су сви дозволили, али шта да радите, морате да се борите и да говорите о томе искрено и отворено и да се надате да ће вас неко чути“, каже Брнабићева.

Каталин Новак је истакла да је веома важно то што је Мађарска приступила Берлинском процесу, јер активно учествује у проширењу.

“Србија и Западни Балкан нам требају у ЕУ, оне су интегрални део ЕУ, вредности Србије су вредности ЕУ. Земље Западног Балкана су нам пријатељи. Ми знамо овај регион, знамо људе у Србији, културу. Сви се суочавамо са изазовима миграција и зато нам је потребна Србија у ЕУ, али и у Шенгену, како бисмо заједно бранили наше границе“, каже Новак.

Напоменула је да је статус мађарске мањине у Војводини добар пример интеграције и захвалила премијерки и председнику Вучићу на томе.

Из Владе Србије је демантовано писање појединих медија да је премијерка Брнабић одбила да се фотографише са осталим учесницима самита.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару