Читај ми!

Брнабић у Тирани на Самиту Берлинског процеса

У Тирани се данас одржава самит Берлинског процеса, који ће окупити лидере Западног Балкана и Европске уније. То је први овакав састанак који се одржава ван граница Европске уније. Србију ће представљати председница Владе Ана Брнабић, а очекује се и долазак премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.

Осим председнице Владе Србије Ане Брнабић и премијера институција у Приштини Аљбина Куртија, очекује се да ће домаћин - албански премијер Еди Рама угостити и премијера Црне Горе Дритана Абазовића, Северне Македоније Димитра Ковачевског, председницу Већа министара Босне и Херцеговине Борјану Кришто.

Уз лидера региона, најављен је и долазак високих европских званичника – председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Европског савета Шарла Мишела, али и шефова држава две најмоћније земље Европске уније – председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

Управо се од њиховог доласка очекује нови замајац у евроинтеграцијама Западног Балкана, посебно имајући у виду оптимистичне поруке које су се у последњих неколико месеци чуле о проширењу Уније, пре свега она коју је Шарл Мишел послао на Бледу крајем августа – да би и регион и Унија требало да буду спремни за проширење 2030. године.

Такође, челници Уније требало би да у начелу представе и “План за раст Западног Балкана", који ће званично бити објављен почетком новембра.

Осим разговора о евроинтеграцијама региона, које су и примарни циљ ове иницијативе коју је 2014. године покренула тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, очекује се да ће главна тема свакако бити односи Београда и Приштине, али и смиривање ситуације на северу Космета после обрачуна који се пре три недеље догодио у Бањској.

Тај догађај, како су уочи Самита рекли бриселски извори за РТС, био је звоно за узбуну у врху Уније, па се очекује да главне поруке Макрона и Шолца буду повратак дијалогу две стране.

Разговараће се, према најавама, и о другим питањима које муче земље региона.

Током дана овде ће бити потписан меморандум о међусобном признавању професионалних квалификација и размотрен напредак у примени споразума о слободи кретања, потписаног на прошлогодишњем самиту, одржаног у новембру у Берлину.

Осим учешћа у званичном програму Самита, председницу Владе Србије на маргинама Берлинског процеса очекују и билатерални састанци – са председницом Мађарске Каталин Новак, премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, шефом дипломатије Велике Британије.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару