Пет опозиционих странака у писму Борељу: Санкције за Вучића, не за Србију

Пет опозиционих странака упутило је писмо високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу поводом догађаја у селу Бањска на северу Косова и Метохије, у којем траже да Европска унија уведе мере против председника Србије Александра Вучића, а не против Србије.

Потписници писма сматрају да председник Вучић и Влада Србије сносе део политичке и друге одговорности за догађаје у Бањској и због ситуације на КиМ, и да зато "њему и његовим најближим политичким савезницима треба изрећи сваку могућу меру".

Они се противе могућим мерама против Србије, јер би, како кажу, било која непријатељска акција која погађа Србију и њено становништво додатно угрозила нашу земљу и регион и ојачала "евроскептицизам и националистички наратив".

Пет странака сматра и да се после догађаја у Бањској безбедносна ситуација на Косову и Метохији озбиљно погоршала и сматрају да је потребно конструктивно ангажовање међународне заједнице, укључујући и посредовање ЕУ.

У писму које је објављено на сајту Демократске странке наводи се да пет странака поздравља напоре ЕУ, али оцењују да су се они до сада показали као недовољни.

Они, поред осталог, наводе и да осуђују покушаје да се насиљем реше политички проблеми, али указују и на велики број насилних и неоправданих акција против српског становништва на северу КиМ које је предузела влада Аљбина Куртија.

Пет странака наводи и да су кршење људских и мањинских права, несигурност, свакодневне претње и бруталност полицијских снага приштинских власти, већ довели до исељавања српског становништва са КиМ и да тај опасан тренд мора да се заустави.

"Остављајући по страни мотиве Аљбина Куртија, не треба затварати очи на све чешће провокације према Србима који живе на Косову и Метохији, које поткопавају сваки покушај да се допринесе дијалогу и мирном суживоту заједница", наводи се у писму.

Према тврдњама пет странака, српско становништво на КиМ нашло се између, како кажу, с једне стране, "Српске листе" и систематског угњетавања Аљбина Куртија, с друге стране.

Писмо су потписали Зоран Лутовац (Демократска странка), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Павле Грбовић (Покрет слободних грађана), Здравко Понош (Србија центар – Срце), Драган Ђилас (Странка слободе и правде), Небојша Зеленовић (Заједно), Радомир Лазовић (Зелено-леви фронт – Не давимо Београд).

среда, 07. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару