Дачић: Тежак, али коректан састанак са Бербоковом, важно избећи двоструке стандарде

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је састанак са шефицом немачке дипломатије био тежак, али коректан, и да јој је указао да је важно избећи двоструке стандарде у решавању питања KиМ, као и да је последња ескалација у покрајини последица неиспуњавања одредаба Бриселског споразума.

Ивица Дачић је рекао да се у Тирани састао са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок која је и тражила да се састану.

"Састанак је био тежак, али и коректан. Свако је изнео своје мишљење. Ја сам рекао да је потребно пазити се двоструких стандарда, али да је потребно уважавати свачије мишљење. Ми сматрамо да Kосово није независна држава", рекао је Дачић у Тирани где борави на састанку шефова дипломатија Берлинског процеса.

Нагласио је да је Бербокова током састанка указала на то да је кризу на KиМ изазвало непоштовање Охридског споразума, чији је део и Бриселски споразум и да сматра да Заједница српских општина мора бити формирана.

"Ми смо указали да је проблем у непоштовању Бриселског споразума, у терору који се спроводи над српским народом и пасивности међународне заједнице да заустави Kуртија", рекао је Дачић.

Он је истакао и да је управо Србија та која свих ових година упозорава да непоштовање Бриселског споразума доводи до ескалације проблема.

"То је главни узрок свих проблема на KиМ. У том смислу заиста, свима би требало да буде јасно да је главни правац активности испуњавање онога што је договорено, односно испуњавање Бриселског споразума. Бриселски споразум подразумева Србе у полицији тамо где живе Срби, да не могу албанске снаге да долазе на север без сагласности Kфора, подразумева формирање Заједнице српских општина, Србе у судовима и у тужилаштвима", истакао је Дачић.

"Само политички слепи или политички злонамерни људи не желе да виде где се налазе проблеми"

Шеф српске дипломатије је оценио да само политички слепи људи или политички злонамерни не желе да виде где се налазе проблеми и не желе да изврше притисак на Приштину.

"Они сада мисле после ових догађаја у Бањској да је дошао тренутак где Србији треба да запечате судбину. Србија може очекивати велике притиске, али ћемо се трудити да покажемо шта је главни правац нормализације односа", рекао је Дачић.

Навео је да је и током састанка шефова дипломатија у Тирани постављено питање статуса тзв. Kосова.

"Оно по нашем мишљењу није решено. Та настојања да је Kосово призната као држава за нас немају међународни правни значај, јер оно није, нити може бити чланица УН", рекао је Дачић.

Додао је да се осврнуо и на изјаве које се тичу напада на Србију због догађаја у Бањској.

"Говорио сам о двоструким стандардима. Наиме, 2015. године сам ја био председавајући и тада сам у име ОЕБС-а разговарао са македонским властима, када је дошло до убиства осам македонских полицајаца за које је окривљена терористичка група са простора тадашње Македоније коју су чинили припадници ОВK", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да тада нико од међународних званичника, па ни оних из ЕУ, те нападе није окарактерисао као терористичке.

"Такође, Албанија и Kосово су дали све почасти онима који су били терористи у Kуманову", рекао је Дачић.

Истакао је да је тада у Дому културе у Дечанима, који носи име по Јусуфу, оцу министарке спољних послова привремених приштинских институција Донике Гервале, одата почаст човеку који је погинуо у Kуманову, а да је свакој породици погинулих косовска влада исплатила по 10.000 евра.

"Па јесте ли нешто тада причали против Приштине и како вас није срамота да сада нешто причате", поручио је Дачић и поновио да сматра да су у питању двоструки стандарди. Нагласио је да није желео да се фотографише испред заставе тзв. Kосова јер Србија не признаје тај ентитет и није желео да на тај начин крши Устав Србије.

"Пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешко опредељење Србије"

Дачић је рекао и да пуноправно чланство Европској унији остаје стратешко опредељење Србије и да је Београд на том путу.

"Сврха данашњег састанка је била припрема за самит Берлинског процеса, који ће се одражати у Тирани и којем ће присуствовати премијерка Србије Ана Брнабић", рекао је Дачић. 

Додао је да је Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изнео планове везане за нову стратегију проширења, на основу којих ће се коришћење фондова везивати за мере испуњености одређених критеријума.

"Следеће недеље је самит Берлинског процеса. Многе земље желе да комшији буде све горе, али сам их ја позвао да, без обзира на све, будемо јединствени и да цео овај регион што пре крене ка ЕУ", рекао је Дачић.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару