Ванредна дебата о ситуацији на КиМ у Европском парламенту, позив Београду и Приштини да се врате дијалогу

Европска унија пажљиво прати истрагу о догађајима у Бањској 24. септембра и очекује од Србије да у потпуности сарађује у том процесу, поручио је европски комесар Јанез Ленарчич током ванредне дебате о ситуацији на северу Косова и Метохије у Европском парламенту. Било је европосланика који су кривицу пребацили на Србију и затражили да се уведу мере и обуставе инфраструктурни пројекти, али и оних који за тензије и сукоб на северу КиМ криве Аљбина Куртија.

Говорници на седници Европског парламента на којој се расправљало о последњим дешавањима на Косову и Метохији позвали су Београд и Приштину на успостављање мира и стабилности и повратак дијалогу, али и на повлачење српске војске и привођење одговорних за дешавања у Бањској.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Јанез Ленарчич истакао да је важно да се Београд и Приштина уздрже од свих активности које би могле да доведу до ескалације ситуације.

"ЕУ је позвала обе стране да предузму конкретне мере за деескалацију која је потребнија него икада", рекао је  Ленарчич.

Нагласио је да починиоци напада у Бањској морају да буду приведени правди и да трагичан догађај не може да буде изговор за одустајање од дијалога Београда и Приштине.

Ленарчич је рекао да су забрињавајући реторика Београда и начин на који је обележен Дан жалости у Србији.

Истакао је да је брзо одржавање избора на северу Косова и Метохије кључно за смиривање ситуације и позвао све стране да се конструктивно ангажују на томе.

Билчик: Не треба нам површно додељивање кривице

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је да је стање на терену озбиљно ескалирало, као и да у последњих десет година нисмо имали такво насиље.

"Потребна је детаљна истрага. Обе стране имају огромну одговорност да се врате у дијалог", рекао је Билчик и нагласио да је доласком Аљбина Куртија на власт дијалог почео да се отеже.

"Морамо открити шта се тачно догодило и требају нам објективне чињенице. Не треба нам површно додељивање кривице. Дестабилизација Балкана одговара Путиновој Русији. Једино решење је повратак за преговарачки сто и дијалог", закључио је Билчик.

Лакапел: Треба санкционисати Куртија

Француски европосланик Жан Лик Лакапел окривио је привремене институције у Приштини за сукобе на Косову и Метохији.

"Прошлог пролећа Курти се одлучио на провокацију – да именује градоначелнике у неколико општина и тако маргинализује српско становништво на КиМ, у колевци српског народа. Полиција је то брутално спровела у дело. Пружам пуну подршку српском народу. Треба санкционисати Куртија", рекао је Лакапел.

Истакао је да Унија треба да отвори очи пред косовским потезима и нагласио да нема смисла да се та "наводна земља" интегрише у ЕУ.

Дели: Сада је на влади у Приштини да направи следећи корак

Мађарски европосланик Андор Дели рекао је да је стање краjње напето и сложено и да најновији трагични догађаји показују да се решење мора наћи што je пре могуће.

"Све ово су симптоми већих проблема, а то је ЗСО. Стварање ЗСО је велики проблем, постоји од 2013. и Бриселског споразума. Постоји читав низ конвенција које би требало да гарантују статус тих заједница и поштовање копенхашких критеријума. Након скоро десет година преговора, сада је на влади у Приштини да направи одлучујући следећи корак", рекао је Дели.

Шпански државни секретар Паскал Наваро Риос, који је као председавајући отворио расправу, подсетио је да је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао обе стране на успостављање мира и повратак дијалогу.

На седници је било и европосланика који су оштро осудили и кривицу пребацили на Србију. Најгласнији међу њима били су Тонино Пицула из Хрватске, Виола фон Крамон из Немачке, Илхан Кјучук и Ангел Џамбарски из Бугарске. Они су тражили да се Србија осуди, да се против ње уведу мере или обуставе инфраструктурни пројекти.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару