Читај ми!

Неуспех дијалога о КиМ – Београд поново указује на понашање Приштине, Куртијеви потези под лупом уочи седнице ГС УН

Аљбин Курти оптужује Мирослава Лајчака да је у координацији са Београдом. Са друге стране, Београд понавља да је Приштина против преговора и против српског народа. Почиње заседање Генералне скупштине, на којем је председник Вучић. Планирани су сусрети са Лајчаком и Борељом.

На конференцији за медије у Приштини, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сумирао је последњу рунду дијалога у Бриселу. Уз оцену преговора, изнео је низ критика на рачун европског посредника Мирослава Лајчака. Његово понашање срочио је у писмо, које је послао за Вашингтон, Берлин, Париз и Рим.

"Мирослав Лајчак је деформисао дијалог у Бриселу у координацији са председником Србије Александром Вучићем, тиме што је захтевао формирање Заједнице српских општина као услов за даљи ток процеса. Четрнаестог септембра било је јасно позиционирање против Косова, а посебно против основног споразума", рекао је Курти.

Кривац за неуспех дијалога је Приштина, поручује директор Канцеларије за КиМ, уз подсећање да је на то указао и званични Брисел.

"Откако су завршени бриселски разговори, Аљбин Курти се батрга у политичком муљу, лажима, измишљотинама. Курти то ради како би прикрио јасну осуду која је дошла од ЕУ након неуспешних разговора у Бриселу, где је Жозеп Борељ рекао да су једини кривац неуспеха разговора Курти и Приштина, који одбијају да формирају ЗСО више од 10 година", истиче Петар Петковић.

Пристаје на Заједницу, али не ону која је предвиђена Бриселским споразумом, већ ону коју сам скроји.

Курти понавља: прихвата заједницу без извршних овлашћења и у складу са тзв. косовским уставом. Понавља и да је Вучић то одбио.

"Не могу да вам дам кафу без шоље. Не може кафа без шоље. Дефакто признање прво, јер који је легални правни извор ЗСО? Да ли је устав Косова или устав Коштунице?", рекао је Курти.

Петковић је рекао да је Курти сам себе истерао на чистац, да сви виде да тај човек не жели никакве преговоре.

"Нико од њега не тражи кафу нити су преговори испијање кафа, како то виде и Курти и Бисљими. Са друге стране, толико је загорчао живот Срба на КиМ, да нико од Срба не жели да га види, а камоли с њим попије кафу", истиче Петковић.

Дачић: Куртијево понашање наилази на велику осуду чланица УН

Бриселски дијалог ће ове недеље бити тема у Њујорку на маргинама ГС УН.

Делегацију Србије предводи председник, који је рекао да ће бити тешко, али да ће се борити за интересе државе.

О дијалогу Београда и Приштине већ је било речи на састанку министара спољних послова Западног Балкана, где се посебно анализирало понашање Куртија на последњој рунди преговора.

"То не наилази на било какву подршку, напротив – наилази на веома значајну осуду великог броја земаља чланица УН, његово понашање и одбијање да дође до напретка у дијалогу, што је са наше стране условљено реализацијом договора од пре 10 година, односно формирањем ЗСО“, истиче шеф дипломатије Ивица Дачић.

Ставове Београда сутра ће пренети председник Србије на састанку шефа европске дипломатије са лидерима региона.

Очекују га сусрети и са генералним секретаром Уједињених нација и Мирославом Лајчаком. У четвртак ће се обратити на Генералној скупштини, а већи део говора требало би да буде посвећен ситуацији у јужној покрајини.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару