Читај ми!

Курти: Лајчак је у координацији са Вучићем деформисао дијалог у Бриселу

Премијер у Приштини Аљбин Курти каже да је посредник Европске уније Мирослав Лајчак "деформисао" дијалог у Бриселу, како је навео, "у координацији са председником Србије Александром Вучићем", тиме што је захтевао формирање Заједнице српских општина (ЗСО) као услова за даљи ток процеса.

Аљбин Курти каже да је на трилатералном састанку у Бриселу био изложен сценарију који је, како каже, Лајчак давно осмислио.

"Дана 14. септембра било је јасно позиционирање против Косова, а посебно против основног споразума. Или ћемо спровести споразум у целини или не можемо да спроведемо оно што Србија жели. Ова логика је мртва и Косово неће ићи тим путем", рекао је Курти на конференцији за медије у Приштини.

Поводом неуспеле рунде дијалога прошле недеље у Бриселу, Курти тврди како су "председник Србије и Мирослав Лајчак реаговали са истим мишљењем и са истим координисаним занемаривањем".

Курти подсећа да је медијатор дијалога након састанка издао документ за који је рекао да га је Вучић прихватио, а Курти одбио, што, како каже, није тачно.

"Такве информације су нетачне. У том Лајчаковом плану се спроводи оно што Србија тражи", рекао је Курти.

Упитан да ли ће тражити одговорност Мирослава Лајчака, Курти је рекао да он за свој рад мора да одговара институцијама Европске уније.

"Европски емисар Лајчак, наравно, није одговоран мени као премијеру. Одговоран је Европској комисији, Европском савету и Европском парламенту. Оно што сам недавно рекао је више него довољно за ову одговорност", рекао је Курти.

"ЗСО не може да буде услов за имплементацију"

Аљбин Курти је поновио да је Београд инсистирао на оснивању ЗСО пре примене Охридског споразума и додао да ЗСО не може да буде услов за имплементацију.

"У позиву на састанак речено је о плану имплементације постигнутог споразума. Наш предлог је био заснован на томе да сваки члан треба да буде укључен у план имплементације. Обавеза имплементације сваког члана је наведена у анексу у коме је приказано да сваки члан основног споразума мора да се имплементира и да стране морају да га имплементирају", рекао је Курти.

Лајчак и Вучић су, тврди Курти, били координисани да учине немогућим спровођење Основног споразума у потпуности.

"Хтели су да оживе један сценарио где се само половина споразума спроводи, а друга половина, она која чини најцивилизованији предлог доборсуседских односа, незаступање друге стране у међународним односима, да се то никада не спроведе. Одбијање са моје стране је један сасвим логичан потез, а затим је показатељ једне политичке одговорности према републици коју заступам, а такође и поштовање према вредностима ЕУ", казао је Курти.

Курти се заузео да се мора спровести цео Основни споразум, а не само онај његов део који тражи Београд.

Истакао је и да питање мера које је ЕУ донела према Приштини и њихово евентуално укидање има веза са деескалацијом ситуације на северу, а не са основним споразумом.

"Деескалација се десила у значајној мери. Има више од два месеца да нема насилних инцидената или насилних протеста. Све што је тражено од нас, ми смо то урадили. Ко је веровао да ћемо имати овакав мир на северу у септембру", рекао је Курти.

Тврди да превремени избори на Косову не одговарају ни влади, ни опозицији. "Опозицији јер ће изгубити, а влади јер ће остати без опозиције", подвукао је Курти.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару