Читај ми!

Бриселски дијалог (ни)је пропао - шта је следећи корак

Дан после неуспешних преговора у Бриселу у фокусу су изјаве Аљбина Куртија. Председника Србије брине она у којој прети Србима и Српској листи, али га брине и то што нема реакције Запада. Европска унија демантује тврдње Аљбина Куртија да је његов предлог једини био на столу током састанка у Бриселу, подсећајући на предлог за редослед примене постигнутих споразума који је већ представила у оквиру дијалога.

Последњу рунду дијалога Београда и Приштине обележила је изјава Аљбина Куртија - не са преговарачког стола, већ она коју је дао одмах по напуштању зграде ЕУ. Коментаришући излазак Срба из косовских институција и бојкот избора на северу, из Брисела порука Српској листи.

"Њихов покушај да држава Косово у северном делу имплодира је пропао. За ту грешку и злонамерност они треба да плате и пате“, рекао је Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини.

Српска листа је од Куртија очекивала одговор на питање када ће се смирити ситуација у јужној покрајини, уместо тога, саопштавају, добили су претње. Међународна заједница без коментара.

Председник Србије каже - Курти игра чудне игре у Бриселу са циљем да никада не формира ЗСО.

"Замлисите да сам ја то рекао да Албанци треба да пате и плате, можете мислити какав би одговор био света Србији, мени лично и тако даље. Ова његова изјава да Срби треба да пате и плате и људи из Српске листе је наишло на огромно огорчење Срба. Видели сте освету у Грачаници. Он ће наставити да се свети Србима који су све снажнији и уједињенији у отпору политичком, демократском, сваком другом. Све битке у свету они не добијају више лако иако су им то природни савезници, углавном они који су признали независност Косова. У свим тим условома ми ћемо наставити да подржавамо народ, а застрашујући одјеци тих његових речи ће се видети у будућности или се надам да ћемо то да избегнемо“, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Више одјека у Бриселу имала је друга изјава Аљбина Куртија - да је на преговоре једино он дошао са конкретним предлогом. Његове наводе да Бирсел није изнео никакав папир дан касније демнатују званичници Уније.

Високи европски званичник у разговору са новинарима каже да је ЕУ до сада предложила седам различитих планова о редоследу примене споразума али да су сви одбијени и да ће тако бити док Приштина буде инсистирала на дефакто признању пре примене споразума. Он каже да је време да ЕУ у конуслтацијаама са САД размисли о следећим корацима и могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране да се ангажују на примени споразума.

Европски извори најављују да ће се о томе разговарати следеће недеље на маргинама ГС УН, као и да ће наредни потези Брисела бити познати до октобра.

Званични став Уније преноси портпарол Петер Стано - каже да дијалог није пропао упркос томе што последња рунда преговора није била успешна.

"Ми желимо да помогнемо, али ако неко не жели да му помогнете, шта се ту може. Шеф европске дипломатије Борељ упозорио је Београд и Приштину да ризикују да остану по страни, док остали у региону напредују на путу чланства у Европској унији, напредак у дијалогу који је део преговарачког процеса“, каже Петер Стано, портпарол ЕУ.

О исходу бриселских преговора председник Вучић разговарао је са специјалним изаслаником немачке за Западни Балкан. Емануелу Зарацину пренео је посвећеност Београда дијалофу са Приштином и поновио да је Србија посвећена очувању мира у региону.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару