Читај ми!

EУ разматра нове мере, без нових састанака Београда и Приштине

Европска унија ће у консултацијама са земљама чланицама и Сједињеним Државама одлучити о даљим корацима у дијалогу Београда и Приштине и могућим позитивним и негативним мерама према странама, изјавио је високи европски званичник после неуспешне рунде преговора између председника Александра Вучића и премијера владе у Приштини Аљбина Куртија.

Званичник који није желео да буде именован је рекао да су разговори завршени неуспехом након што Аљбин Курти није прихватио компромисни предлог ЕУ. Нагласио је да ЕУ у садашњим околностима више неће организовати нове састанке лидера и главних преговарача.

"ЕУ је до сада представила седам предлога о редоследу примене споразума, али они неће бити прихваћени све док Приштина инсистира на формализовању признања, пре примене спразума", навео је званичник.

Према његовим речима, сада је моменат да ЕУ и САД разговарају о могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране да се ангажују на примени споразума.

Европски извори најављују да ће се о томе разговарати следеће недеље на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, као и да ће наредни потези Брисела бити познати до почетка октобра.

Неименовани званичник је навео да је суштина европског предлога у томе да примена споразума треба да тече паралелно "корак по корак", при чему свака страна има гаранције да се неће десити да испуни своје обавезе, а не добије оно што очекује заузврат.

"Виоски представник Борељ је од лидера тражио да се изјасне да ли су спремни да безусловно примене споразум, што би почело израдом нацрта ЗСО и затим гарантовало да ће Србија испуњавати своје обавезе како примена буде напредовала – али Аљбин Курти је то одбио", наводи званичник.

Уместо тога, Куртијев предлог предвиђа да Борељ достави споразум генералном секретару УН, који би информисао Савет безбедности и Генералну скупштину УН да се "две стране слажу са принципима повеље УН". Друга тачка примене била би признање националних симбола и докумената Косова, након чега би почели разговори о статуту ЗСО.

"Јасно је да овакав предлог не може да води ка договору и резултатима", оценио је званичник ЕУ.

Додао је и да Србија нема позитиван учинак у примени неких елемената споразума, "што је већ могла да учини као знак добре воље", као и да и даље нису приведени правди починиоци насиља против Кфора, иако је "њихов идентитет познат".

Званичник наводи да на Северу и даље постоји велики ризик ескалације, иако је ситуација тренутно мирна. Као пример ризика навео је експропријацију земљишта коју су привремено обуставиле приштинске власти, захтев да се испразне општинске зграде у Северној Митровици и могуће укидање лиценце Телекома.

Према оцени европског дипломате, оставка градоначелника изабраних са само 3,5 одсто подршке је најбрже и најбоље решење за одржавање нових избора у четири општине на северу Косова и Метохије.

"Опција петиција и скупљања потписа за референдум је дуга и правно неизвесна. С друге стране, јасно смо рекли и да Срби морају безусловно да учествују на новим изборима", наводи дипломата.

Према његовим речима, избегавања нове ескалације и насиља на Северу мора да буде приоритет.

Имамо јасан договор о нормализацији односа и примени, али ће се он распасти ако не успемо да покренемо примену пре краја године, закључио је званичник ЕУ

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару