Читај ми!

Брнабићева у посети Републици Кореји: Отворено је ново поглавље економске сарадње

Премијерка Србије Ана Брнабић почела је званичну посету Републици Кореји састанком са председником владе те земље Хан Док Суом. Премијерка Брнабић је истакла да нас, када је у питању инвестициона сарадња са Републиком Корејом, чека још много посла и да је зато посебно важно данашње потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања, Фокусираћемо се на корејске инвестиције у Србији, каже премијер Хан Док Су.

Отворено је ново поглавље економске сарадње – поручили су званичници две земље на почетку састанка.

Ана Брнабић је подсетила да је робна размена у претходној деценији повећана 49 пута, а значајан допринос томе, како је рекла, дају корејске компаније у Србији које запошљавају око 9.000 радника.

"Ја мислим да можемо да изградимо веома добре односе за унапређење сарадње у будућности укључујући нашу трговинску размену која расте незадрживо. Усредсредићемо се на корејске инвестиције у Србији. Данас смо потписали веома важан споразум. Србија је за Кореју идеално место, као хаб за ширење својих пословања у Европи. Верујем да смо успоставили добру основу за даљу сарадњу", рекао је премијер Хан Док Су.

Премијерка Ана Брнабић каже да оно што смо ми дефинисали као апсолутни приоритети даље сарадње то је вештачка интилигенција, био-технологија. "Корејске компаније у Србији запошљавају нешто мање од 9.000 људи. Ми радимо на томе да доведемо веће когломерате коа што су Самсунг, Ел-Џи и да они уложе у савремене технологије", каже Брнабићева.

Премијерка Брнабић је истакла да нас, када је у питању инвестициона сарадња, чека још много посла и да је зато посебно важно данашње потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања, а којим ће бити пружена додатна правна сигурност и створен нови замајац за привлачење корејских инвеститора у Србију.

Премијери су уједно поздравили кораке које су две стране предузеле ради започињања преговора о Споразуму о економском партнерству. Постигнута је сагласност и изражена заједничку воља да формални преговори о овом Споразуму буду започети, а у складу са релевантним националним процедурама.

Очекује се да ће Споразум о економском партнерству Републике Србије и Републике Кореје, када буде закључен, знатно допринети унапређењу билатералне економске сарадње кроз успостављање режима слободне трговине и додатно снажење инвестиционих могућности.

У светлу све интензивније билатералне сарадње у домену индустрија заснованих на знању и иновацијама, премијери су поздравили што су две стране започеле разговоре о успостављању сталног дијалога у области иновативне економије.

Овај механизам редовног дијалога биће усмерен на четири кључне области – паметну мобилност, биоекономију, дигиталну трансформацију и нове технологије зелене енергије. Две стране очекују да ће овај механизам, када буде успостављен, служити као катализатор за даљи напредак економске сарадње између две земље.

Након састанка са председником Владе Републике Кореје, премијерка Брнабић уписала се у књигу посетилаца Владе.

"Учињена ми је изузетна част да будем овде. Уједињени заједничким тежњама и иновативним духом наших народа, нека Република Србија и Република Кореја наставе да корачају раме уз раме према будућности на бази међусобног поштовања, посвећене сарадње и дуговечног партнерства", написала је премијерка.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару