Читај ми!

Стано: Захтев да српске институције напусте зграду у Северној Митровици не доприноси деескалацији

Одлуку локалне власти у Северној Митровици да службеници српских институција напусте зграду у којој годинама раде, Европска унија доживљава као супротну опредељењу Приштине да деескалира ситуацију на северу Косова и Метохије.

Портпарол Европске уније Петер Стано је, у одговору порталу Експрес у Приштини, рекао да је ЕУ забринута због најновије одлуке општине на челу са Ерденом Атићем, у којој наводе да српске институције морају да "испразне" објекат у року од три дана, правдајући то "неким предвиђеним радовима које ће општина извести у одређеним општинским објектима".

"Забринути смо због импликација на безбедносну ситуацију недавних одлука које је донела администрација општине Северна Митровица о коришћењу јавних и општинских простора и зграда, које, између осталог, захтевају од субјеката под управом Србије да напусте своје објекте, ако у кратком року не доставе потребну документацију. Ова одлука је у супротности са текућим напорима да се деескалирају тензије између Косова и Србије", рекао је Стано.

Позвао је Приштину да решава такве одлуке кроз дијалог који води ЕУ.

"Понављамо наш позив на координацију и блиску сарадњу за све одлуке које утичу на крхку безбедносну ситуацију на северу Косова и решавамо ово питање у оквиру дијалога који води ЕУ. Питање српских структура требало би да буде решено у дијалогу који води ЕУ и требало би да буде решено у контексту успостављања Заједнице/Заједнице општина са српском већином", навео је Стано.

Сматра да би избори планирани за четири северне општине требало да буду одржани што пре.

"Иако су делимични избори за градоначелнике у априлу 2023. одржани у четири општине на северу Косова спроведени у складу са правним оквиром Косова, били смо врло јасни да због веома ниске излазности нису понудили дугорочно политичко решење. Зато је важно да се што пре организују свеобухватни локални избори на којима косовски Срби учествују без предуслова", објаснио је Стано.

Подсетио је на изјаву високог представника у име ЕУ од 3. јуна 2023. године, којом се од Београда и Приштине тражи да предузму мере за деескалацију и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција.

"Косово се обавезало на ове принципе у Братислави у јулу 2023. године", закључује се у одговору Петера Стана.

Српска листа је пре два дана, обавестила међународну заједницу да су, како наводе, представници нелегитимног "Куртијевог градоначелника" поново ушли у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, у Косовској Митровици.

Приликом упада запослени ових установа су обавештени да морају да напусте своја радна места и да се иселе из зграде у року од три дана, навела је Српска листа у саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је Ерден Атић, по директном налогу Аљбина Куртија, послао своје представнике у ову зграду и ултиматумом директно угрозио егзистенцију и право на рад за око 40 запослених, који, истиче, пружају услуге, како Србима, тако и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима…

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару