Читај ми!

Вучић у Атини: ЕУ припрема програм економског раста за Западни Балкан, Србија и Украјина узајамно поштују принцип територијалног интегритета

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Атини да су европски званичници поновили значај тзв. Агенде раста, те да су припремили програм раста за Западни Балкан. Ту очекујемо подршку и подстрек кроз разне програме, као и додатни новчани прилив, рекао је председник Вучић. Поручује да је са Володимиром Зеленским имао искрен и пријатељски разговор, те да верује да неће бити промене у ставу Украјине када је реч о суверенитету и територијалном интегритету Србије. Нисам се сагласио са лидерима око дела декларације о "нешто ефикаснијој примени санкција према Русији", каже Вучић.

Наше је да наставимо европски пут и да видимо шта наша земља може да има од тога, рекао је председник Александар Вучић у Атини, где присуствује самиту лидера Западног Балкана и европских званичника.

Вучић је истакао да је самит у Атини прилика да се разговара са европским челницима, да се размењује искуство о европском путу земаља Западног Балкана и њиховој будућности.

"За људе у Србији важно је да смо разговарали са Урсулом фон дер Лајен синоћ, и она и Шарл Мишел су поновили значај тзв. Агенде раста и како ЕУ за октобар месец припрема Програм раста за земље Западног Балкана, шта можемо да урадимо да унапредимо економске перформансе и ту очекујем осим кроз подршку различитим програмима, субвенцијама, подстрек за зелену агенду и додатни новчани прилив за земље Западног Балкана"“, рекао је Вучић и истакао да то у данашње време веома значи.

Навео је да је неформална вечера била у, како каже, помало чудном формату. Објаснио је да су са изузетком Едија Раме, били присутни лидери Западног Балкана у формату "пет плус један", али да су Самиту присуствовали и хрватски премијер Андреј Пленковић, бугарски, румунски премијер, као и председница Молдавије и председник Украјине.

Навео је да се у децембру може очекивати и више од пуког датума за отпочињање преговора о уласку Молдавије и Украјине у ЕУ.

"За нас је важно да сагледамо шта можемо да радимо са ЕУ, важно је оно шта су рекли о јединственом економском тржишту, то није лако али је страховито важно за нас. Додатно би подстакло раст у нашој земљи, били бисмо привлачнији страним инвеститорима", рекао је Вучић.

Навео је да у Европској унији 10 од 27 земаља сноси највећи терет, те да је логично да се Украјина "гура".

"Јер је Украјина у рату и обавља посао за све њих и мора да добије неки подстрек, али чим ја чујем примедбе о владавини права, видим где то води… И кад је реч о неким другим земљама", рекао је Вучић.

Ковачевски снажно реаговао због Куртија

Вучић је рекао и да је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски снажно реаговао због онога што је Курти радио у Тетову, те да је то многе изненадио. Додао је и да је са њим разговарао и поручио да су Македонци наша браћа.

Садржајан говор је, каже, имао хрватски премијер.

"Пленковић је имао озбиљан, систематичан и рационалан приступ о будућим европским питањима. Наше је да тај пут наставимо, али да гледамо шта је све то што можемо да извучемо за нашу земљу", рекао је Вучић.

Србија и Украјина узајамно поштују принцип територијалног интегритета

Председник Србије је рекао да је имао отворен и искрен разговор са председником Украјине Володимиром Зеленским кога је интересовало шта наши грађани мисле.

"Ја сам рекао да је – када је реч о питању територијалног интегритета – Србија, за разлику од других, искрена и подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине. То је био искрен, пријатељски разговор и надам се да ћемо да успемо да наставимо да развијамо сарадњу са земљом која никада ништа није лоше урадила Србији. Верујем и да неће бити промена у ставу Украјине када је реч о територијалном интегритету Србије, и то је био велики посао који смо урадили", рекао је Вучић.

У Декларацији нема ничега што је против наших интереса

Када је реч о тексту Декларације усвојене у Атини, према речима председника Србије сви су тражили оштар и јасан наратив када је реч о санкцијама према Русији, али је, како каже, замолио и успео да издејствује да се у тексту не нађе оно што се противи интересима и политици наше земље.

"Постоје ствари за које ми нисмо спремни у овом тренутку да се определимо, и не желимо да се определимо. Ми не можемо да говоримо о томе ко је злочинац, ми не можемо да будемо тужиоци и судије. Колико смо могли да заштитимо своје интересе, ми смо то урадили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се није сагласио са оним делом Декларације који говори о "нешто ефикаснијој примени санкција Русији".

"Не могу да цитирам, али читав један пасус је о томе и био је још један, говорио сам о томе, али то ћу вам прочитати прецизно - то је био разговор нас домаћина и свих осталих како то иде у круг, иде прва верзија, па међуверзија, па трећа верзија и тако даље. Није то једноставно ни увек лако, али гледате колико можете да заштитите интересе своје земље. То је то што је важно", рекао је председник.

Додао је да предстоји "врућа јесен" и да ситуација у Украјини није лака и једноставна, да ништа не иде брзо нити ће се брзо решавати и, како је рекао, предстоји још много проблема.

Грчка неће променити став према питању територијалног интегритета Србије

Председник Србије рекао је да између Србије и Грчке постоји вековно пријатељство и да верује да ћемо умети и успети то да наставимо.

"Данас ћу имати разговор са нашим грчким пријатељима и надам се да ћемо наставити нашу сарадњу. Синоћ сам кратко разговарао са министарком спољних послова и многим другим грчким званичницима. Верујем да ћемо данас имати добар разговор са Кирјакосом Мицотакисом. Он ми је и синоћ рекао, то могу одмах да вам потврдим, да неће бити промене става Грчке по питању признања независности Косова", истакао је Вучић.

Председник Србије навео је и да је Грчка од почетка састанака у Атини била фер и указала поштовање.

"Немам ја проблем што је био Курти ту. Није ми лако то око тог билатералног сусрета у атинским канцеларијама, али су синоћ били фер, видели сте да су написали на степеништу где смо стајали. Нигде није писало Косово или Србија и тако даље, писало је Београд, Приштина, није било застава и заставица, била су само имена људи који су ту. По том питању Грчка је била фер и поштовала је све", изјавио је Вучић.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару