Читај ми!

Лидери са Западног Балкана и европски званичници у Атини, Вучић најавио састанак са Зеленским

Председник Александар Вучић учествује у Атини на неформалној вечери са лидерима са Западног Балкана и европским званичницима. На састанку је и председник Украјине Володимир Зеленски, са којим је Вучић најавио састанак сутра "у четири ока". Очекује се да ће у Атини бити донета заједничка декларација, а како Спутњик сазнаје, на противљење Вучића избачена је одредба о позиву на увођење санкција Русији.

Лидери са Западног Балкана и европски званичници окупили су се на неформалној вечери, коју грчки премијер Киријакос Мицотакис организује поводом 20 година од Самита Европска Унија-Западни Балкан и усвајања Солунске декларације.

На састанку, који се одржава у вили "Максимос" у Атини, разговара се о проширењу ЕУ и европској будућности региона, као и о енергетској безбедности на Балкану и у Југоисточној Европи.

Председник Александар Вучић рекао је уочи састанка да нема сумње да ће Русија бити главна тема, и да ће се разговарати и о питањима са којима Србија не може да се сагласи.

Вучић, који се уочи разговора срео са украјинским председником Володимиром Зеленским, најавио је да ће са њим разговарати сутра "у четири ока".

"Наш посао је да се боримо за Србију и њену европску будућност, али да не одустајемо од свог пута слободе, независности и самосталности. Мој посао је да се борим за нашу земљу и наш народ, понекад трновитим и тежим путем, како би наш народ ишао лакшим путем", поручио је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav пред почетак вечере.

Вучић се у Атини вечерас састао и са председником Европоског савета Шарлом Мишелом, који такође присуствује вечери. Председник Србије је на Инстаграму навео да је имао "дуг и добар разговор са старим пријатељем".

Срео се и са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, и истакао да су две земље истински пријатељске и братске.

“Нема и не сме да буде неспоразума међу нама. Ништа не тражимо од наше браће, једино што нудимо је искрено пријатељство“, написао је Вучић на Инстаграму.

Такође, уочи вечере, Вучић се састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

На вечери су присутни и председник Црне Горе Јаков Милатовић, председница Министарског савета Босне и Херцеговине Борјана Kришто.

Позив је добио и премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти.

На скупу су и лидери земаља региона које су чланице ЕУ - премијер Бугарске Николај Денков, Хрватске Андреј Пленковић и Румуније Јон-Марсел Чолаку, док су председница Словеније и председник Албаније спречени да дођу.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару