Читај ми!

Симић: Свака Куртијева одлука је директан напад на Србе, нови избори нису чаробно решење

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да је најава градоначелника Северне Митровице да ће ослободити јавне површине само још једна у низу одлука која је противна интересу српског народа, посебно интересу српских привредника и услужне делатности. Симић сматра да "чаробно решење" за све проблеме на северу КиМ нису нови избори, већ само поштовање потписаних споразума из Брисела, а пре свега формирање Заједнице српских општина.

Градоначелник Општине Северна Митровица Ерден Атић најавио је прошле недеље да ће ослободити јавне површине у том граду. Рок је истекао у понедељак, па мали привредници и трговци који део робе држе на тротоарима страхују од наредних потеза.

По истеку рока реаговала је Српска листа. Траже од међународне заједнице да спречи, како кажу, Куртијевог градоначелника да додатно погорша ситуацију на северу КиМ.

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да нелегални градоначелник тражи да се уклоне објекти са јавних површина, што можда делује као нормална ствар, али, како истиче, није тако једноставно објаснити.

"Чињеница је да је ово само још једна у низу одлука која је противна интересу српског народа. У тренутку када се угрожава мир, ова одлука је само још једна у низу која је директно уперена против свих наших грађана, а посебно против наших привредника и услужне делатности", сматра Симић.

Напомиње да свако ко је био у Косовској Митровици добро зна да стотине српских породица живи захваљујући услужним делатностима које пружају грађанима.

"Циљ ове одлуке је онемогућавање нормалног рада наших продавница, осталих трговина, кафића и ресторана, односно још један је додатни притисак да би се дисциплиновали Срби који су преостали на простору севера КиМ и који желе само да живе у миру", наглашава Симић.

Истиче да су представници Срба од међународне заједнице захтевали да искористи свој ауторитет јер ово није прва одлука која је, како каже, против интереса српског народа.

"Још увек чекамо реакцију међународних представника. Очигледно да за њих овај август месец значи време годишњих одмора", каже Симић. 

"Решење је поштовање потписаних споразума из Брисела"

Општине на северу КиМ сада лако доносе одлуке јер су одборници у локалним скупштинама углавном Албанци, као и сва четири градоначелника. Ипак, Симић каже да само онај ко површно гледа ситуацију сматра да су избори чаробно решење које ће решити све проблеме.

"И у тренутку када смо имали српске градоначелнике и српске полицајце унутар косовског система, били смо под снажном канонадом репресије режима Аљбина Куртија. Нови избори неће повући нелегалне специјалне јединице које делују на северу КиМ и малтретирају наше грађане", истиче Симић.

Каже да нови избори нису магично решење ни за проблеме у правосуђу, где, како тврди, Срби не могу да остваре своја елементарна права када је у питању њихова имовина, али и заштита живота и физичког интегритета.

"Решење је поштовање потписаних споразума из Брисела, а пре свега формирање Заједнице српских општина јер оног тренутка када смо напустили институције, на шта смо више година упозоравали, урадили смо то зато што оно што нам је обећано 2013. и 2015. године, а то је формирање Заједнице српских општина као кровне институције српског народа, није испуњено и међународна заједница је преко свега тога прелазила, не 10 дана, не 10 месеци, већ више од 10 година", наглашава Симић.

Сматра да је напуштање институција била једина могућа реакција, а не акција српског народа, потреба да се подигне глас, али и подигне свест међународних представника о томе шта све трпе Срби на простору КиМ.

"Ушли смо у косовски ситем 2013. године, пре свега Срби на северу КиМ, зато што нам је обећано поштовање основних људских права, зато што нам је обећано да ће се поштовати формирање Заједнице српских општина, успостављање полицијских јединица које ће одражавати етнички састав становништва на северу КиМ, да ће се у правосуђу заштитити право Срба на останак и опстанак на овим просторима и њихова имовинска, лична и грађанска права. Ништа се од тога није десило и као резултат Срби су годинама уназад упозоравали да на тај начин неће бити део косовског система", каже Симић.

Наглашава да Срби не желе да буду декор система који врши репресију над сопственим грађанима - у овом тренутку, пре свега, грађанима српске националности.

Симић подсећа да су на југу КиМ српски градоначелници још увек оперативни и у пуном мандату, па, како каже, ни тамо не могу да остваре елементарна права и заштите своје грађане од репресије режима Аљбина Куртија.

"Курти жели да онемогући нормално функционисање живота"

Мир на КиМ угрожавају и недавне најаве укидања МТС-а, чиме би било угрожено 50.000 корисника мобилне телефоније или 30.000 корисника кабловске телевизије и интернета у српским енклавама.

Игор Симић упозорава да би прекид сигнала за локално српско становништво значио ужасне услове у којима треба да живи на простору КиМ.

"Само замислите ситуацију да у 21. веку немате канале на српском језику, да немате приступ интернету, да не можете нормално да комуницирате са својим рођацима у централној Србији. То би значио апсолутни медијски и информациони мрак за Србе на КиМ", истиче Симић.

Наглашава да такве најаве још једном показују да је режим Аљбина Куртија посвећен деградацији свега онога што је успостављено као плод бриселских споразума.

"Све оно што значи живот Србима на простору КиМ, Аљбин Курти жели да на сваки начин укине и онемогући нормално функционисање живота. Свака одлука није политичка, није административна, већ је најдиректније напад на Србе и уперена против нашег опстанка на овим просторима", сматра Симић.

"Велика Албанија најдиректнија претњу миру"

Протеклих дана нижу се рекације на посету Аљбина Куртија Северној Макединији и истицање симбола Велике Албаније.

Игор Симић каже да представнике међународне заједнице на КиМ као да не дотиче све што се дешава, на шта су представници српског народа упозоравали на састанцима.

"То што смо могли да видимо у Северној Македонији јесте најдиректнија последица спровођења плана Аљбина Куртија о некаквој Великој Албанији, о којој је сањао дуги низ година и писао у свим стратешким документима своје партије", истиче Симић.

Каже да их то није изненадило, али да изненађује ћутање међународне заједнице, посебно институција које су одговорне за очување мира и безбедности свих грађана.

"Стварање Велике Албаније и претња да ће се тако нешто остварити представља најдиректнију претњу миру на овим просторима и угрожавање свих грађана, не само Срба", наглашава Симић.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару