Читај ми!

Човић: Посета Куртија у Тетову незаконита, одговорни би требало да буду оштро кажњени

Некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је за РТС да је посета Аљбина Куртија Тетову била незаконита и оценио да би власти Северне Македоније требало оштро да казне одговорне за организовање те посете.

Прошле су две деценије од страшног злочина у Гораждевцу, када су на децу, која су се купала у Бистрици, непознати нападачи отворили рафалну паљбу. Том приликом страдала су двојица дечака – Иван Јововић и Пантелија Дакић, а четворо деце је рањено.

Некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је за РТС да међународни фактор на простору КиМ не ради свој посао како треба.

"Овде се радило о деци. Било их је више од 50. Отишли су на купање на ту реку Бистрицу и онда је с друге стране испаљено неколико рафала и тада смо у директним контактима са УНМИК-ом, и Кфор је био надлежан, имали њихова обећања да ће последњи камен да преврну, да нађу. Ево шта су преврнули, 2010. године је Еулекс затворио истрагу и видим сад да је 2018. предао то неким приштинским институцијама", рекао је Човић.

Истакао је да и најновији догађаји показују какав је однос међународне заједнице према проблему са којим се српска заједница сусреће, а и Београд на Косову и Метохији.

Човић је поручио да не постоји већи злочин од злочина који је почињен у "Жутој кући" - трговина људским органима.

"Али као што знате, видели сте, и Савет Европе и Дик Марти, али ништа се није догодило. Али, хајте да се надамо и да верујемо у све то. Све је могуће и да дође до промене, а ја верујем да врло брзо може да се дође до починилаца, ако су и они живи", рекао је Човић.

Додао је да се стално говори о спрези такозване државе и албанске мафије и да не треба гледати само наш простор, него и мало шире, као и да смо могли да видимо шта су урадили у Еквадору.

"Поједине земље Квинте толеришу понашање Куртија"

Говорећи о посети Аљбина Куртија Тетову у Северној Македонији, Човић је истакао да је та посета противзаконита и да и он има искуства са тим незваничним посетама Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

"Те њихове незваничне посете су се увек сводиле на велики трандебал и велике провокације у смислу нечега што они покушавају перманентно да праве, а то је 'велика Албанија'. Међутим, овде се поставља још један додатни проблем – ко стоји иза пројекта 'велике Албаније'", рекао је Човић.

Оценио је да поједине земље Квинте толеришу понашање Куртија и његове свакодневне провокације, као и да би власти Северне Македоније требало оштро да казне одговорне за организацију Куртијеве посете Тетову.

Човић је, говорећи о оптужници против Милорада Додика, рекао да је то у складу са нападима и великим притиском који се врши на Србију.

"Напади на Републику Српску и на Додика иду због тога што РС не дозвољава промене Дејтонског споразума, а један од гараната за Дејтонски споразум је и Република Србија. Јако је важно да се Дејтонски споразум спроводи онако како је и усвојен. Важно је због очувања Срба на просторима Босне и Херцеговине, односно на просторима једног дела РС", навео је Човић.

Гостовање Небојше Човића у Јутарњем програм у целости можете погледати у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво