Читај ми!

Хапшења, експлозивне направе и претње Србима на КиМ у последња 24 сата – постоји матрица, објашњавају адвокати

Срби на Косову и Метохији изложени су разним притисцима. У последња 24 сата, поред претећих графита и хапшења двојице Срба због наводних ратних злочина , у Ранилугу је синоћ бачена експлозивна направа на локал који се налази у саставу породичне куће посланика Српске листе. Браниоци ухапшених објашњавају да постоји матрица, по којој Србе који имају имовину на КиМ оптужују и пријављују они који су им имовину и узурпирали.

Основни суд у Приштини одредио је месец дана притвора Момиру Пантићу и Жарку Зарићу, који се сумњиче да су наводно починили ратни злочин у општини Исток током рата на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

Нема много детаља из тужилаштва и полиције око наводне кривице Пантића и Зарића.

Ради се о бившим полицајцима и они то нису крили. Зарић је живео у селу Љубожда код Истока са групом српских повратника.

Тужилаштво Жарка Зарића сумњичи да је починио ратни злочин против цивилог становништва у периоду од 1998. до 1999. године.

Био је командир подстанице полиције у селу Ракош.

Момир Пантић је био командир станице полиције у Истоку. Ухапшен је на Мердару за наводну командну одговорност за неке догађаје током рата 1999. године, у општини Исток.

Као расељено лице живео је у централној Србији, а на КиМ је био више пута како би регулисао своју имовину. Детаљи ће вероватно бити познати током истраге и испитивања оштећених.

Адвокати ухапшених Пантића и Зарића затражили су да се њиховим брањеницима уместо притвора омогући нека друга мера, али тужилац то није прихватио.

Постоји матрица – Србе оптужују они који су им узурпирали имовину на КиМ

Миомир Пантић није једини који је ухапшен када је одлучио да решава питање своје имовине.

У затворима на Косову и Метохији тренутно је десетак Срба којима је суђење почело или чекају на подизање оптужнице. Почели су да их терете за наводне ратне злочине када су своја имања регулисали судским путем и у доказивању да су њихова.

Браниоци ухапшених указују да постоји матрица, по којој Србе који имају имовину на Косову оптужују и пријављују они који су им имовину узурпирали.

Такви су случајеви и Душка Арсића из Матичана, Милорада Ђоковића из Витомирице, Гаврила Милосављевића из Истока, Часлава Јолића из Ђураковца и других.

Индикативно може да буде и то што су Пантић и Зарић ухапшени у року од 24 часа, а неколико дана након што је Дритан Гоџај, припадник тзв. Ослободилачке војске Косова ухапшен у Тирани по налогу суда у Хагу.

Претећи графит у Сувом Долу – прецртавање свега што означава неку српску институцију

Графит са називом "ОВК" освануо је јутрос у етнички мешовитом селу Суви До код Косовске Митровице, исписан на локалној амбуланти која ради у систему Владе Србије. Графит су приметили Срби у Сувом Долу.

Бранко Радовановић из Сувог Дола истиче да то заправо први пут.

“Ово је већ више пута и на самој амбуланти је било исписивање графита, прецртавање свега онога што означава неку српску институцију. Узнемирује народ, овде нема пуно људи који су остали, углавном су остали старији људи и они се ту и лече, да не би путовали кроз албанско село“, додаје Радовановић.

На писање графита реаговали су из Канцеларије за КиМ и указали да је амбуланта честа мета напада албанских вандала. Претходних година гађана је каменицама, разбијени су прозори и исписивани су антисрпски графити.

Срби на Косову и Метохији изложени су разним притисцима. У последња 24 сата, поред хапшења двојице Срба и претећих графита на амбуланти, у Ранилугу је синоћ бачена експлозивна направа на локал који се налази у саставу породичне куће посланика Српске листе, Зорана Максимовића.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару