Читај ми!

Ељшани: Повукло се још 25 одсто полиције из општинских зграда на северу

Заменик директора полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да је данас завршено повлачење још 25 одсто полицајаца из и око општинских зграда на северу, додајући да се ради о спровођењу договора који су у Братислави постигли заменик косовског премијера Бесник Бисљими и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

"Повлачење је завршено", кратко је рекао Ељшани медијима на албанском. Првих 25 одсто припадника полиције повукло се 12. јула

"Ми сада имамо 50 одсто људи који су били пре тамо – и у зградама општина и око општина. Они су распоређени на север Косова. Нису отишли кући, они су овде на северу Косова. Ситуација је нормална, нема неких проблема за сад, али пошто имамо политичке тензије, ми смо спремни да ако дође до нарушавања јавног реда и мира да можемо да интервенишемо", навео је Ељшани.

Додао је да су се јуче састали на техничком нивоу са Еулексом и Кфором и да ће и наредних недеља разговарати са њима у вези са нивоом ризика и да ће поделити све информације.

Курти: Ситуација је мирна, можемо да смањимо присуство полиције

И премијер у Приштини Аљбин Kурти рекао је да је од данас почело смањење присуства косовске полиције у три општинске зграде на северу земље за још 25 одсто, И то након процене безбедносне ситуације са јучерашњег састанка челника косовске полиције са Еулексом и Kфором.

"Тако да је безбедност добра, ситуација је мирна и можемо мало да смањимо присуство наше полиције. Владавина права и јавни ред се све боље одржавају. Прошло је око месец и по дана да нисмо имали значајнијих инцидената или насилних протеста. Захваљујемо полицији и грађанима без разлике на сарадњи и коректности", рекао је Kурти у објави на Фејсбуку.

Објаснио да ће до смањења полиције долазити постепено и да се то односи само на присуство полиције у и око општинских објеката.

"Kао што смо рекли пре више од два месеца: 1. неће бити тренутног смањења присуства полиције, већ само постепено и пропорционално; 2) смањење се односи на присуство полиције у зградама општина и њиховој околини, а не на северу где је и даље изазов и рад за пуну владавину права", навео је Kурти.

Подвукао је да се овим одлукама спроводи споразум између Приштине и ЕУ, постигнут у Братислави за деескалацију ситуације на северу.

"Одговорно и озбиљно, искрено и пажљиво спроводимо Братиславски споразум од 10. јула 2023. у функцији захтева ЕУ од 3. јуна 2023. за деескалацију. Заједнички налаз са међународним факторима о значајном побољшању нивоа мира и безбедности на северу сведочи о јасној деескалацији. Истовремено, будни смо на потенцијалну поновну ескалацију која би могла произаћи из изјава које подстичу мржњу и политичку и државну агресивност нашег северног суседа", закључио је Kурти у објави на Фејсбуку.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару