Читај ми!

Копман, Билчик и Мишчевићева: Проширење ЕУ се вратило на велика врата

Специјални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је проширење ЕУ поново на агенди, и то захваљујући рату у Украјини, али да се пажљиво прати ситуација на КиМ.

"За решење сукоба лопта је у рукама Приштине", рекао је Билчик на панелу "Да, али...: Визија будућности Србије у ЕУ" у Бриселу.

Истакао је и да је време "за реформе, реформе и само реформе" и прилагођавање спољној политици ЕУ.

Према његовим речима, проширење је у једном тренутку било скрајнуто, због чега је у овом моменту потребан истински ангажман.

"Али проширење се вратило у град. Вратио се у игру процес, сада је другачије него пре 12 месеци. Морам да кажем и да Србија има проблем са јавним мњењем, то је узрок што је доста људи, па и политичара, изгубило поверење у процес. Потребна нам је јавна подршка и подршка политичара. А за све то потребан нам је истински ангажман, морамо да разговарамо, не само овде у Бриселу већ и широм Србије", рекао је Билчик.

Додао је да се рат у Украјини наставља, што доноси последице по економију, буџет, утицај на инфлацију.

"Морамо да се уверимо да су они са којима градимо будућност усклађени и имају у основи исте вредности као ми. Економија јесте важан део процеса. Економски раст, реформе и инвестиције иду руку под руку и Србија је направила важан напредак", рекао је Билчик.

Министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић сложила се да се процес проширења "вратио у град" и истакла да Србија на то чека 20 година, као и да је спремна да финализира процес.

"Да не заборавимо да је Западни Балкан донео нешто ново у преговоре, зашто да не разговарамо о важности Западног Балкана, као нових чланица. Два процеса доказују да нам је важан процес, један је ниво реформи, оно што смо урадили на имплементацији закона. Други елемент је број отворених кластера, посебно затворених поглавља. Она доводе до проширења", рекла је Мишчевићева.

Истакла је да је безбедносна политика Србије умногоме усклађена са политиком ЕУ, као и да Србија нема проблем са прошлошћу већ са тренутним дијалогом о нормализацији, што је један од проблема који забрињава не само Београд већ и регион.

"Како радити на реформама када имате овако велики проблем", рекла је Мишчевићева.

Генерални директор у Генералном директорату Европске уније за суседство и проширење Герт Јан Копман истакао је да је важно да се земље региона придруже ЕУ, пре свега због грађана.

"Знам да је Србија у тешком положају како због историје, тако и због дијалога. Регион много гледа у прошлост уместо да се посвети будућности. Има много политике на Западном Балкану, у фокусу треба да буду реформе. Морамо да се фокусирамо и на економију и економски раст", рекао је Копман.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару