Читај ми!

Пријем поводом Дана независности САД

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора Kристофера Хила, вечерас је обележен национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.

Прослави је присуствовао председник Србије Александар Вучић. Пријем је био прилика да амбасадор Хил председника Вучић упозна са електричним возилима Форд и Ривијан, који су део изложбе постављене у дворишту резиденције на Дедињу.

Пријему присуствују и премијерка Ана Брнабић, више министара, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, градоначелник Београда Александар Шапић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора.

Амбасадор Хил, поручио је да је важно да САД и Србија покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.

"Наше две земље су 'као два пријатеља која су се у неком моменту мало разишла, али који су сада поново заједно'", рекао је Хил.

Додао је да ''један пријатељ говори о прошлости, а други о будућности'', али да је важно да покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.

"САД и Србија имају много сличности, на пример, кошарка је и код вас и код нас национална страст, а банана је само воће", навео је Хил.

Хил је пожелео добродошлицу председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, као и осталим представницима владе, ''са којима смо много радили заједно у прошлих годину дана'', као и представницима религијских заједница, академицима, новинарима, културним радницима и уметницима, и спортистима, које је посебно истакао.

"Србија осваја свет кроз кошарку, тенис, ватерполо, и ко зна које још спортове", рекао је амбасадор и истакао да је ''дивно искуство'' бити дипломата у Београду. ''Први пут сам овде био са седам година, када је мој отац служио у нашој амбасади, потом са 25, када сам ја помагао око неких економских питања, а сада и по трећи пут, као амбасадор'', рекао је Хил.

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности заједно са супругом Џули.

Уследило је интонирање химни САД и Србије, које су почетком фебруара обележиле 142 године успостављања дипломатских односа, а потом и говор амбасадора Хила.

Међу званицама је и Давид Вујић једини живи, преостали инжењер српског порекла из групе Сербо 7, који су имали важну улогу у Мисији Аполо 11, а у Београд је дошао у оквиру националне кампање обележавања осам деценија културе сећања на Николу Теслу.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару