Читај ми!

Одржан пети протест "Србија против насиља" у Београду, остављене поруке испред Председништва

Пети протест "Србија против насиља" одржан је у Београду. Како је и најављено, учесници протеста направили су прстен око Председништва Србије и оставили поруке.

Учесници протеста оставили поруке испред Председништва

Учесници испред Председништва Србије уписују и остављају поруке председнику чиме је окончан данашњи протест.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Извештај Драгане Биберовић

Учесници кренули у протестну шетњу

Учесници протеста кренули су у шетњу.

Рута протестне шетње је од Скупштине Србије Булеваром краља Александра, па Београдском улицом до кружног тока Славија, а затим Улицом краља Милана до Теразија и одатле до Трга Николе Пашића и Пионирског парка где ће затворити круг око Председништва Србије.

Прочитани захтеви протеста

Глумац Хаџи Ненад Маричић прочитао је захтеве протеста и позвао окупљене да понесу поруке и оставе испред Председништва Србије.

"Све поруке ћемо заједно оставити испред Председништва", рекао је Хаџи Ненад Маричић.

Драган Бјелогрлић: Младости Србије, дужни смо деци из "Рибникара"

Глумац Драган Бјелогрлић посебно се обратио, како каже, младости Србије.

"Пре месец дана задесила нас је трагедија какву наш народ не памти, туга за изгубљеним младим животима у школи ‘Рибникар’ и Младеновцу трајаће дуго, вероватно је никада нећемо преболети и не треба никада да је преболимо", рекао је Бјелогрлић.

"Сви наши порази, несреће и злодела која смо радили другима и себи скупили су се у ту једну горку која је пала на та недужна бића која никада ником ништа нису скривила. Ако постоји дно, тог дана смо га дотакли", рекао је Бјелогрлић.

"То што сте ви млади изашли са јасном поруком да нећете да живите у оболелом друштву, даје наду да ћемо се са тог дна подићи", рекао је глумац.

Диви им се што, како је рекао, на малтретирање и насиље режима одговарају достојанством, миром и љубављу.

"Ја то баш увек не знам тако да урадим, али зато сте ви бољи од мене, од свих нас који смо вам, нажалост, оставили овакву Србију, накарадно друштво, подељену Србију пуну страха и понижених људи", рекао је Бјелогрлић.

"Младости Србије, дужни смо деци из ‘Рибникара’, имамо дуг према њима, да обезбедимо истину и правду, да им обезбедимо друштво које нисмо били у стању да пружимо њима за њиховог живота. То је дуг који морамо да платимо њима, сваком детету у Србији и, на крају, сами себи", нагласио је Бјелогрлић.

Опширније Краће

Матурант Никола Милановић прочитао своју песму "Ко смо ми"

Матурант Прве београдске гимназије Никола Милановић прочитао је своју песму "Ко смо ми".

Зоран Кесић: Треба одмах да се каже доста

Водитељ Зоран Кесић рекао је да се десио коперникански преокрет и да више о окупљенима не говоре као о лешинарима.

"Када су видели колико вас има, почели су да вас називају – велики број грађана који морамо поштовати", истакао је Кесић.

Што нас више буде било и што будемо упорнији и дрчнији, каже Кесић – "видећете колико ће више да поштују ту силу".

"Говоримо о људима који само знају да поштују силу", истакао је Кесић.

Треба одмах да се каже доста, доста са насиљем, доста за мржњом и застрашивањем, доста са понижавањем, поручио је Кесић.

"Морамо под хитно да променимо овај град и ову земљу толико да наша деца желе да остану у њој", истакао је Кесић.

Опширније Краће

Иван Ивановић: Сада је време да се буде уз свој народ

Комичар и водитељ Иван Ивановић навео је да је ово пети протест и да се до сада није обраћао, али да је сада прихватио је сматра да је веома важан тренутак да јавне личности стану уз свој народ.

"Овде нисам из политичких разлога, овде сам буквално због вас, зато што сам поносан на вас, зато што вас гледам колико сте дивни, културни и достојанствени", рекао је Ивановић окупљенима.

"Ми не шетамо да бисмо утврдили ко је крив, ми знамо ко су кривци, знамо њихова имена. Ми шетамо да бисмо утврдили ко је одговоран за трагедије које су нас задесиле", додао је Ивановић.

Позвао је председника Вучића да испуни захтеве окупљених, јер су, каже, у праву. "Не прихватамо да за оваку трагедију нико не одговара, а ко други него власт, а власт је само ваша", поручио је Ивановић.

"Испуните захтеве зато што су оправдани, народ који шета само жели нормалан живот, да буде безбедан у својој земљи", поручио је Ивановић.

Саветовао је опозицији да јој не треба суперхерој, већ добри људи који ће интересе грађана да ставе на прво место.

Поручио је јавним личностима да је сада време да буду уз свој народ.

Опширније Краће

Јовица Николић: Не треба да трпите насиље, слободно га пријавите

Јовица Николић, земљорадник и рудар из Жагубице, каже да је био нападнут и тешко повређен, јер није хтео да прода земљу.

"Не треба да трпите насиље, слободно пријавите“, поручио је Николић.

Опширније Краће

Милутин Глигоријевић: Мајку не могу да вратим, али правду могу

Окупљенима се обратио и Милутин Глигоријевић, син Станике Глигоријевић која је страдала на наплатној рампи у Дољевцу.

“Дошао сам да тражим правду коју сам изгубио оног дана када ми је погинула мајка на наплатној рампи у Дољевцу. Мајку не могу да вратим, али правду могу. Тражим да пусте два минута снимка са наплатне рампе“, навео је Милутин Глигоријевић.

“Дошао сам да тражим веру у људе, дошао сам да будем међу људима коју верују у правду, дошао сам да заједно тражимо правду“, поручио је Милутин.

Опширније Краће

Цеца Бојковић: Сви треба да се ујединимо у нашем болу

Глумица Цеца Бојковић рекла је у обраћању да злочин који се догодио није запамћен у нашој историји и да смо сви рањени, да то није рана само за породице, већ рана целог нашег друштва.

“Од самог почетка, од првог протеста у тишини, оптужени смо да смо искористили трагедију у политичке сврхе, да смо изманипулисани, да смо хијене и лешинари“, рекла је Бојковићева.

Србија, каже, постаје друштво у којем моралне вредности ишчезавају, у којем материјална корист постаје једина вредност, у којем неистомишљеници постају непријатељи.

Треба, истиче, да схватимо да смо сви заједно – и радници, и рудари и пољопривредници, и сточари.

“Сви треба да се ујединимо, у нашем болу, како бисмо заједно победили зло које се претећи надвија над нама“, поручила је Бојковићева.

Опширније Краће

Одата пошта жртвама масовних убистава

Глумац Хаџи Ненад Маричић замолио је окупљене за тишину како би жртвама масовних убистава одали пошту.

Хаџи Ненад Маричић: Трагедије су нас повезале

Први се окупљенима испред Скупштине Србије обратио глумац Хаџи Ненад Маричић.

"Трагедије су нас повезале, не само у заједничкој тузи, него и у заједничкој одлучности да се супротставимо насиљу. Данас док ходамо, носићемо не само бол већ и наду", рекао је Маричић.

Не можемо и нећемо да заборавимо сваку неправду, јер неправда нанета једном, неправда је нанета свима, и зато "нећемо одустати", поручио је Маричић.

Пренео је поруку позоришног редитеља Ненада Тодоровића који је био у Звечану у центру збивања.

"Слободни Београде, одбраните своју слободу као што ћемо ми да освојимо нашу. Добри људи, спасите Србију од срамоте, Срба на Косову је мало, али нас је много међу њима. Мењајте Србију, ви сте нам последња нада", пренео је речи Ненада Тодоровића.

Захвалио је свим колегама глумцима, који су одлучили да подрже захтеве грађана и борбу за Србију без насиља.

"Овај протест, ова борба, не припада једном појединцу већ је заједничка, и гарант је нашег опстанка и будућности", закључио је Маричић.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић

Учесници се окупљају испред Скупштине

Учесници протеста окупљају се испред Скупштине Србије.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Рута протестне шетње је од Скупштине Србије Булеваром краља Александра, па Београдском улицом до кружног тока Славија, а затим Улицом краља Милана до Теразија и одатле до Трга Николе Пашића и Пионирског парка где ће учесници протеста затворити круг око Председништва Србије.

Протест је организован данас, јер је месец дана од масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар".

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића, шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина, усвајање оставке министра просвете Бранка Ружића.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост. 

Четврти протест одржан је прошле суботе, 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

недеља, 25. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво