Читај ми!

Вучић: Сви на Западу знају да су Приштина и Курти криви, али ми од тога немамо ништа

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом ситуације на КиМ да сви на Западу знају да су Приштина и Курти криви за ескалацију, али да "ми од тога немамо ништа". Курти зна да, шта год да уради, Американци, Енглези и Немци ће бити за то да мора да се чува косовска независност и да неће дозволити чак ни широку аутономију за Србе, већ неку НВО+, рекао је Вучић. Истакао је да је од 8. маја до данас прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава.

Коментаришући разговоре са страним лидерима које је имао током боравка у Молдавији, председник Вучић је рекао да сви на Западу знају да су Приштина и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти криви за ескалацију на северу КиМ, али да Србија од тога нема ништа.

"Ми од тога немамо ништа јер они стратешки, и Курти то зна и немамо шта ту да кријемо, он зна да шта год да уради да ће Американци, Енглези, Немци чврсто, остали мало мање чврсто и тврдо, али ту негде уз, бити за то да мора да се чува косовска независност, да не сме да се дозволи Србима да било када угрозе територијални интегритет и суверенитет Косова, да не дозволи да се до 1.000 српских војника и полицајаца врати на КиМ, чак ни широка аутономија за Србе, већ нека НВО+ за ЗСО – и то је то", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Вучић је најавио да ће сутра обићи Драгишу Гаљка, којег је припадник косовске полиције ранио у понедељак у Звечану.

"На снимцима се не показује тренутак где се види ко је започео тај сукоб, а започела га је косовска полиција, а не НАТО. Ја сам мислио да је НАТО извлачио Србе, не, косовска полиција иза леђа НАТО-а је извлачила Србе, покушавала Игора Симића, као и ову двојицу момака, Радоша Петровића и овог другога, за ноге и пребацила их на своју страну, који ни у каквим нередима нису учестовали, и обојица су у притвору", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на самиту у Кишињеву у Молдавији разговарао са 38 европских званичника, од чега је било 14 билатералних састанака.

Пустите ме да преговарам

Председник Србије Александар Вучић изјавио је и да су разговори са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом били врло тешки и најавио нове разговоре са Србима са КиМ око даље ситуације на КиМ.

Он је истакао да ће од понедељка-уторка, када буде чуо специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и када буде видео све идеје, поново позвати Србе са КиМ да се са њима консултује.

Он је додао да не разуме смисао одржавања нових избора на КиМ. Ми ћемо на њима свакако да победимо, а они ће и даље да нас лажу да ће да формирају ЗСО, као што нас лажу више од 10 година, рекао је Вучић.

Додао је да зна да би и Србима одговарало да имамо макар ту локалну власт, да се мало спусте тензије, јер они плаћају највишу цену, приметио је Вучић.

Каже да не зна шта ће бити прихваћено и да ће да се преговара.

Пустите ме да преговарам, да нешто обезбедим за Србе, тек ћу да разговарам од уторка, рекао је Вучић.

Вучић: Опозиција би пристала на све, само да седну у фотељу

Вучић је изјавио и да је РТС о протестима ''Србија против насиља'' извештавао ''не једном или два пута, већ пет пута'', и додао да је то ''као код Ким Џонг Уна''.

''Ја му се извињавам, јер он је пријатељ наше земље'', рекао је Вучић.

Он је за ТВ Прва истакао да би представници опозиције прихватили све, ''само да седну у фотељу, добију возача и секретарицу''.

''Они не могу да се појаве ни на скупу који организују, пустиће свакога, сваког глумца, само да се они не појаве. Јер знају да ће народ да их извижди'', оценио је Вучић.

Навео је да до избора може доћи ''кад год (опозиција) хоће''.

''Ратни су рокови. Али може, кад год хоће, могу и председнички ако желе. За њих је то фонтана жеља. Али то - који ће све избори бити? Е, то није'', рекао је Вучић.

Он је истакао да би највише волео да буде референдум за председника.

''То је једино што суштински чини демократију'', закључио је председник.

До сада прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава

Вучић је изјавио да је до вечерас прикупљено 67.000 прикупљених цеви и минско-експлозивних средстава, плус 2,29 милиона метака различитог калибра.

Од тога је 18.000 минско-експлозивних средстава, рекао је Вучић и истакао да прикупљање оружја иде изванредно.

"То смо само прикупили за ово време, па смо донели одлуку о запошљавању 156 психолога, дајемо психосоцијлану подршку деци, родитељима и наставницима као што никада нисмо давали. Са Филозофским факултетом радимо на адаптацији програма за предшколско, основно и средње образовање", рекао је Вучић.

Да бисмо промовисали више толеранције, ненасиље и борбу против насиља, рекао је Вучић и најавио да ће то бити завршено до 1. септембра.

Вучић је најавио ће за три или четири дана Жељко Митровић укинути ријалити на “Пинку“. На питање да ли ће бити других ријалитија, Вучић је рекао да не зна и да то РЕМ треба да регулише у будућности.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво