Читај ми!

Посланици завршили рад, сутра наставак расправе о РЕМ-у

Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а расправу о извештају РЕМ-а за период од октобра до марта ове године наставиће у четвртак. Посланици власти и опозиције полемисали су и о протестима и ситуацији на KиМ.

Извештај РЕМ-а о надзору комерцијалних пружалаца услуга, који је опозиција критиковала, оцењујући да се у њему не налазе прекршаји телевизије Пинк и телевизије Хепи, бранио је члан Одбора за културу и информисање Небојша Бакарец.

Током расправе се дискутовало и о протестима у Београду, као и о ситуацији на Косову и Метохији.

Поред извештаја РЕМ-а, на дневном реду је и формирање анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности које су довеле до масовних убистава, те изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Посланици више о протестима и КиМ него о РЕМ-у

Седница је почела рекламирањем повреде Пословника шефа посланичке групе Српске напредне странке Миленка Јованова, који је рекао да је присутно само 27 или 23 опозициона посланика, који су тражили да се расправља о тачкама дневног реда које су у вези са масовним убиствима.

Седница не би могла ни да почне да није било посланика из владајуће коалиције, а нема оних из опозиције, што показује њихов однос према трагедији и темама, рекао је Јованов.

Ђеф посланичке групе “Морамо-Заједно” Небојша Зеленовић критиковао је извештај РЕМ-а и оценио да се у њему не говори о ономе што опозиција тражи.

Већи део говора Зеленовић је посветио протесту “Србија против насиља” и захтевима, али и о Рио Тинту и другим темама које је опозиција покретала, рекавши да је први протест био организован из страха и забринутости, а после из беса и револта.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић је рекао да је Зеленовић насилним протестима отерао фабрику електричних аутомобила, а вредност инвестиције би, каже, била вредна пет милијарди евра годишње.

“Можемо да закључимо да пуцњи уперени на Србе нису тема дневног реда, да српска деца која данас на северу КиМ не могу да похађају своје школе јер су принуђени да пролазе поред Куртијевих специјалаца није тема дневног реда”, рекла је Драгана Миљанић  посланица Српске странке Заветници и одбацила тврдње да они "желе рат на КиМ”.

Подсетила је и да је Српска странка Заветници тражила седницу о КиМ.

Одговорио јој је Миленко Јованов који је рекао да се тај део опозиције залаже да се прогласи окупација, те да формално-правно то значи одустајање од резолуције 1244.

Ко шири зло, а ко је пустио духа из боце

Председник Скупштине Владимир Орлић изрекао је опомену Срђану Миливојевићу из Демократске странке.

Орлић је рекао да је Миливојевић овога пута претерао, због вређања посланика владајуће странке.

Према Миливојевићевим тврдњама у друштву се "шири зло" , а да су протести "заљуљали" Газелу, али и темеље власти.

Миливојевић је рекао да је власт има двоструки морал наводећи пример масакра у Великој Иванчи 2013., а Небојша Бакарец из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" одговорио да су се масовна убиства дешавала и за време  ДС, али да тада нико из опозиције није злоупотребљавао те трагедије и није тражио ничију оставку.

Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" Миленко Јованов одговорио је Миливојевићу да ће њега да јуре на протестима, јер их је он позвао, а сада више не може да контролише ситуацију.

"Улица има своје законе, пустили сте духа из боце. Пустили сте насиље из боце и сада очекујте последице", рекао је Јованов.

Веруљуб Стевановић из посланичке групе НАДА - Нови ДС С - ПОKС оптужио је владајућу коалицију да је одговорна за атмосферу због које грађани излазе на улицу.

Говорећи о ријалити програма, Стевановић је рекао да је ријалити Сурвајвер онај на коме се емитује спорт и рекреација, док на другима учествују, како је рекао, проститутке и криминалци.

"Рекли сте да је Сурвајвер спорт и рекреација, а тамо имамо сваки дан псовке, туче и насиље. Зашто не тражите забрану свих ријалитија", запитао је Бакарец.

Тепић: Телеком Србија финансира и ТВ Информер

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је како има сазнања да је главни финансијер ТВ Информер државна компанија Телеком Србија.

Тепић је на седници Скупштине Србије навела да директор те компаније Владимир Лучић дао "милионе из Телекома за телевизију K1, Танјуг и Блиц" и нагласила да ће он, уз председницу Савета Регулаторног тела за електронске медије Оливеру Зекић, "кад-тад одговарати и за черупање буџета и новца грађана Србије, али и за недозвољени утицај на медијску сцену Србије".

Она је рекла да је извештај РЕМ о коме се расправља на седници Скупштине Србије "лажан као што је лажно све што у овој земљи долази из система".

На дневном реду и формирање анкетног одбора за утврђивање околности које су довеле до масовних убистава

У захтеву за сазивање трећег ванредног заседања Скупштине Србије утврђен је дневни ред са три тачке.

Прва је Извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године, са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

Друга тачка је Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и на територији Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, утврђивања пропуста у вршењу надлежности и предузимања одговарајућих радњи, утврђивања одговорности надлежних лица и предлагања мера.

Трећи на дневном реду је Предлог за гласање о неповерењу члану Владе, министру унутрашњих послова Републике Србије, Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво