Читај ми!

Посланици о извештају РЕМ-а, Анкетном одбору и захтеву за оставку Гашића, наставак седнице сутра

На трећем ванредном заседању Скупштине Србије посланици су расправљали о три тачке дневног реда - предлогу за формирање Анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности које су довеле до трагедија у школи "Владислав Рибникар" и у селима Мало Орашје и Дубона, као и о изгласавању неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу. Посланици за данас завршили рад, сутра наставак у 10 часова.

Председник Народне скупштине Владимир Орлић, на захтев 106 народних посланика, сазвао је за данас треће ванредно заседање Скупштине Србије. У захтеву за сазивање Трећег ванредног заседања Скупштине Србије утврђен је дневни ред са три тачке.

Прва је Извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године, са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

Друга тачка је Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и на територији Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, утврђивања пропуста у вршењу надлежности и предузимања одговарајућих радњи, утврђивања одговорности надлежних лица и предлагања мера, који је поднео народни посланик Радомир Лазовић.

Трећа тачка дневног реда је Предлог за гласање о неповерењу члану Владе, министру унутрашњих послова Републике Србије, Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Потрпедседник Одбора за културу и информисање Небојша Бакарец рекао је да расправа о Извештају РЕМ-а, који је тражила опозиција, почиње од почетка пошто је завршено редовно и почела седница ванредног заседања.

Потрпедседник Одбора за културу и информисање Небојша Бакарец рекао је да расправа о Извештају РЕМ-а, који је тражила опозиција, почиње од почетка пошто је завршено редовно и почела седница ванредног заседања.

Он је оценио да је извештај урађен изузетно професионално и брзо, а да се значај ријалитија преувеличава и похвалио власника Пинка који је прихватио да укине ријалити за разлику од неких других телевизија.

Додао је и да опозиција сада има нове захтеве, а то је уместо извештаја оставка чланова РЕМ-а.        Подсетио је на оставку председника Одобра за културу и информисање Душана Ковачевића која, како је оценио показује да није дорастао тој улози као и да је Ковачевић изнео низ неистина посебно када је рекао да у извештају о раду РЕМ-а нема ничега.

Бакарец је рекао и да РЕМ није надлежан за интернет иако их опозиција оптужује за насиље на интернету, а од Министарства инофрмисаја и телекомуникација РЕМ-а и РАТЕЛ-а затражио да утврде да ли су Јунајтед група и Јунајтед медија регистровани по закону и да ли крше одређене прописе.

Усаме Зукорлић из Странке правде и помирења рекао је да држава треба да уведе неке мере које ће регулисати начин приказивања насиља на ТВ програмима. Похвалио је одлуку ТВ Пинк да укине ријалити програм и оценио да је то позитиван искорак који ће допринети барем мало подизању степена промоције морала.

Бакарец је на почетку излагања због дешавања на КиМ упутио подршку Србима, који се, како је нагласио боре против НАТО трупа, Кфора и косовске полиције, док је лидер Двери Бошко Обрадовић затражио да се промени дневни ред и отвори расправа о Косову и Метохији.

Подршка Србима са КиМ

Бакарец је рекао да косовским Србима шаље подршку посебно због јучерашњег дана где су сви могли да виде голоруки српски народ протв до зуба наоружаних  припадника НАТО алијансе, Кфора и албанских јединица, наводећи да је председник Србије предвидео  ове догађаје и терор над Србима и потписао наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије.

"Србија себи не сме да дозволи да уђе у сукоб са НАТО, мора да сачува мир. То је политика председника Вучића", рекао је Бакарец који је оценио да је реакција опозиције и опзиционих медија на дешавање на КиМ "разочаравајућа и срамотна" чак и антисрпска.

Обрадовић је оценио да Скупштина прави крупну грешку јер грађани желе да чују став парламента и посланика о актуелној ситуацији на КиМ и да је једина тачка дневног редао морала да буде о КиМ и прекиду преговара у Бриселу.

Одговорила му је посланица СНС Марина Рагуш која је рекла да прелазна влада никада неће бити формирана, а поводом трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" рекла да родитељи имају седам захтева, а да ниједан од њих нема везе са захтевима са протеста опозиције.

"Исполитизовали сте нешто што се никада не ради. Нема трагедије коју ви од почетка до краја нисте искористили и ставили је на терет овог народа", рекла је Рагуш.

Биљана Пантић Пиља из СНС подсетила је Обрадовића да је његова листа освојила 3,92 одсто гласова и да не би ушао у парламент да није промењен изборни закон па да зато не треба да прети изборима.

Поводом захтева опозиције да се говори о КиМ председник парламента Владимир Орлић позвао је опозицију, на чији захтев је седница заказана 18. маја, да се одлучи о чему жели да говори.

"Сви сте потписали овај дневни ред и сад сте се предомислили", рекао је Орлић на седници на чијем дневном реду је и Предлог одлуке о образовање анектног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до масовних убистава у школи на Врачару и селима код Младеновца и Смедерева. Трећа тачка је Предлог о неповрењу министра полиције Братислава Гашића, на захтев 61 посланика.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво