Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

На бодљикаву жицу Кфора Срби у Звечану одговoрили заставама, за сутра најавили ново окупљање

На северу Косова и Метохије је мирно. Кфор је и даље око зграда општина. Запослени у локалној самоуправи и грађани окупили су се и данас испред ограде у Звечану и бодљикаве жице коју је поставио Кфор и развили заставу дугу 250 метара. У Лепосавићу су на бодљикаву жицу окупљени грађани поставили шестокраку звезду на жутој подлози, као симбол страдања Јевреја под нацистима и живот у гету. У послеподневнимчасовима Срби су се разишли, али и најавили ново окупљање за сутра у 7 часова. Двојици ухапшених Срба одређен притвор од 30 дана. Они се налазе у судском притвору у Приштини.

Од четворице ухапшених Срба, двојица су и даље у полицији и пребачени су у јужни део Митровице.

Из болнице су потврдили да има најмање 50 повређених Срба, док је Кфор саопштио да је повређено 30 њихових припадника.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је одлуку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да распореди још 700 војника на Косову и Метохији.

Борељ је претходно изјавио да ради на организацији дијалога на високом нивоу Београда и Приштине и да очекује од власти у Приштини да суспендују све полицијске акције које се тичу општинских зграда на северу, а да демонстранти одступе.

Отказивање учешћа на великим војним манервима НАТО-a прва је последица коју ће влада Аљбина Куртија осетити због акција на северу КиМ, рекао је у Приштини амерички амбасадор Џефри Ховенијер.

Како незванично сазнаје РТС, САД су забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци. Такође, САД обустављају сваку врсту помоћи Америке за нова признања и чланству Приштине у међународним организацијама.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је у интервјуу за Си-Ен-Ен, након што су САД предузеле мере против Приштине због дешавања на северу КиМ, да се приштинска власт "суочава са ултранационалистима које плаћа Београд, а који се диве Путину".

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је са најближим сарадницима део снага Војске Србије које су превентивно размештене, после одлуке председника Републике да се степен борбене готовости подигне на највиши ниво.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво