Читај ми!

Дачић за РТС: У приправности смо, заштитићемо наш народ

Генерални секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић рекао је гостујући у специјалној емисији РТС-а да је председник Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости, не јер се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије. “Ми ћемо свакако заштитити наш народ, надамо се да до тога (потребе за интервенцијом војске) неће доћи“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је, коментаришући последњу ескалацију тензија на северу КиМ и насилан улазак специјалних јединица косовске полиције у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, рекао да је ово можда једна од најопаснијих ситуација.

“Они ударају у оно што је основа опстанка српског народа на северу КиМ, а то је локална власт коју морамо да држимо. Није ту мешовито становништво, па да кажете да има ту Албанаца. Тринаест Срба је гласало на тзв. изборима. Сада имате неке нове одборнике и председнике општина или градоначелнике, а од старта смо говорили да тај потез може огромне сукобе да изазове и упозоравали смо међународну заједницу“, рекао је Дачић.

Како је истакао, међународна заједница је Београд убеђивао у супротно.

“Када се овако нешто деси, кажу да нису могли ништа друго, он је луд, он је скстремиста и то је нова реалност коју нико не поправља него кажу ‘идемо даље‘“, рекао је Дачић.

Сматра да само захваљујући разборитости Срба није дошло до већих инцидената и да сада Срби чекају да међународна заједница испуни свој део посла – а то је да се елиминишу негативни ефекти оваквих акција.

"Курти ствара кризе, положај народа све тежи"

Истиче да се Аљбин Курти стално бави стварањем криза, да је положај народа све гори и тежи.

“Ми нисмо за сукобе, ми смо за мирно решење свих питања, али сви морају да знају да цела Србија стоји иза нашег народа на КиМ, зато је Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости, не јер се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије", рекао је Дачић.

“Ми ћемо свакако заштитити наш народ, надамо се да до тога неће доћи“, поручио је Дачић.

"Ово је најопаснија фаза" 

Зоран Миливојевић, некадашњи дипломата, каже да је очекивао је да ће се догодити оно што се јуче догодило на на северу КиМ.

"У задњих годину дана толерише се једна власт која производи мере и акције да доведе до оваквог стања, да потврди косовску државност на начин који није политички, који није у складу са међународним правом, ни са правом уопште, тако да то за мене није изненађење“, рекао је Миливојевић

Ово је, кажже, континуитет политике Аљбина Куртија коју промовише од првог дана од када је дошао на власт.

Према његовим речима, кључан је изостанак реакције међународних фактора - Унмика и Кфора који не поштују мандат.

"Мислим да је ово најопаснија фаза у коју смо ушли када је реч о КиМ зато што препозанјем то нечињење, а то нечињење производи последицу да се мења фактичко стање, а промена фактичког стања иде у правцу онога што Курти жели на крају", каже Миливојевић.

Истиче да му се чини да ту постоји сагласност интереса око крајњег циља, једино што се разликују у тактици и приступу.

"Ја мислим да дијалог у којем посредује Мирослав Лајчак нема више никаквог смисла. Сад се види колико је ЗСО кључно питање, оно мора да се реши и то је једино питање да се ситауција контролише, као и повратак у пређашње стање, да се вратимо на оно што је произвело све ово - ЗСО, повратак Срба у институције, избори и онда можемо да причамо о нормализацији“, рекао је Миливојевић.

"Срби ће да узму ствар у своје руке"

Милош Гарић, уредник портала Косово онлајн, каже да ће Срби бити притиснути да се врате у онај систем да се сами организују и да своје општине воде сами онако како једино и могу, ван приштинског система.

"Ово што раде Албанци са дугим цевима, са шок бомбама, Срби неће прихватити и то што ради Курти ради у на своју шету", рекао је Гарић.

"Ми имамо много разлога да бринемо за безбедност, али ово је пут за оно што они зову Република Српска на КиМ, па добиће је, јер ће Срби да узму ствар у своје руке“, рекао је Гарић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво