Читај ми!

Скупштина о безбедносној ситуацији, функционисању система и масовним убиствима, насиљу, митингу и протестима

Посланици Скупштинe Србије завршили су данашњи рад, а расправу о Владином извештају о безбедносној ситуацији након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Малом Орашју и Дубони, наставиће сутра. Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић и ресорни министри.

Извештај Николине Ракић и Јелене Вулиновић

Посланици завршили данашњи рад, наставак расправе сутра

Скупштина Србије завршила је данашњи рад, а расправу о владином извештају о безбедносној ситуацији у земљи после два масовна убиства наставиће сутра. 

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић отишао нешто раније са седнице јер треба да иде у Прибој, да разговара са људима како би се смањиле тензије у том граду после убиства младића Е. Ћ. кога је у петак усмртио припадник полиције И. А. 

Брнабићева је рекла и да Гашић иде у Прибој како би држава у том граду била још присутнија и да људи који тамо живе осете да је уз њих.

Опширније Краће

Брнабић: Опозиција користи људске трагедије за политичку борбу

Председница Владе Ана Брнабић оценила да је народна посланица Мариника Тепић изјавом да је за сузе председника Вучића у Малом Орашју касно пробила још једно дно. 

"Још једно дно данас је пробијено. Председник Александар Вучић посећује данас Мало Орашје и Дубону, разговара са породицама које су изгубили своје ближње у масакру почињеном раније овог месеца. Не могу да замислим колико не можемо да будемо људи, да Мариника Тепић каже, веровали или не, да је касно отишао и да је за његове сузе касно. Ко сте ви да одређујете шта је рано, а шта касно?", упитала је Брнабић реагујући на излагање Тепићеве. 

Она је рекла и да су породице жртава плакале заједно са председником, али да је народна посланица тим породицама рекла да је за те сузе касно и упитала како неко може да буде толики нечовек и да говори у име тих породица. 

"Да је отишао 48 сати после масакра, било би рано", рекла је Брнабићева и упитала опозиционе посланике ко су они да се баве тако дубоким и осетљивим стварима и зашто мисле да је то домен политичке борбе.

"Зар смо изгубили сав морал у овако тешком тренутку. Тада 2007. године када је побијено деветоро да ли је тадашњи председник ишао да посети породице које су изгубиле своје најближе", навела је она и нагласила да се не сећа да је те 2007. било ко из опозиције замерио власти или председнику што није отишао да обиђе породице. 

Према њеним речима, тако је било зато што је тада ваљда постојала људскост пре политике, а за опозицију у Србији данас је све политика. "Да имате идеју како политички да победите, не бисте морали да користите најужасније људске трагедије за политичку борбу", оценила је Брнабићева. 

"Они који позивају на насиље су борци против насиља, а ми који говоримо да свако мора да има своје мишљење, да свако мора да има слободу да га искаже, ... да ће се власт мењати, али на изборима – ми смо насилници, то је још једно врзино коло лудила", оценила је премијерка. 

Мариника Тепић је претходно у расправи реаговала на одлазак председника Александра Вучића у село у коме се десио масакр и разговарао са породицама погинулих наводећи да је за "његове сузе касно".

Опширније Краће

Грујичић: Ангажовани професионалци, о музикотерапији биће стручни надзор

Министарка здравља Даница Грујичић истакла је да је после масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" формиран тим искусних стручњака како би се пружила психолошка помоћ свима којима је потребна, а да ће о томе да ли је била потребна музикотерапија, која је признати третман лечења, одлучивати спољашњи стручни надзор Клинике за психијатрију УКЦС.

Рекла је да се Министарство здравља обратило Институту за ментално здравље и Клиници за психијатрију Клиничког центра Србије.

"Они су одговорили тако што су истог дана после подне отворили телефонске линије за подршку и деци и родитељима и наставницима, а када је у питању распоред ко је ишао, о томе су одлучивали директорка Милица Пејић, која је првих дана била лично тамо, као и професор Милан Латас", навела је Грујичићева одговарајући на питања кога су послали у школу ОШ "Владислав Рибникар".

Нагласила је да су ангажовани доказани професионалци и да се то може видети по њиховим биографијама.

"Када је у питању музикотерапија, да ли је она заиста у овом тренутку потребна или не, о томе ће одлучити спољашњи стручни надзор Клинике за психијатрију где ради докторка која је била спорна. Музикотерапија је признати третман лечења и у здравственом фонду се води под шифром 96104-00. И регистрована је не само код нас већ и у свету", рекла је Грујичићева.

Навела и да у просторијама школе "Владислав Рибникар" није било певања већ да је др Ранка Радуловић проценила да ће деци помоћи да чују спорну народну песму будући да ју је убијени дечак певао с њима на екскурзији.

"Тог дана, 5. маја, докторка је приметила једну групу деце која су први пут ушла у школу после 3. маја. Дошли су по своје ствари и није видела родитеље с њима. Они су се држали за руке. Били су потресени, неки су плакали и она је просто предложила да с децом и наставницима обави једну групну сеансу", рекла је министарка.

Додала је да су деца желела да испричају своје виђење догађаја да реконструишу из свог угла како је то изгледало.

"Било је деце која су имала кривицу преживелих. Група им је пружила подршку и они су схватили да не треба да се осећају кривим зато што су живи. И у једном тренутку једна девојчица је поменула ту народну песму коју је дечак који је убијен заједно с њима певао. Колегиница је у том тренутку проценила да би било добро да сви чују ту песму. Дакле није то било певање. Једноставно је пуштена музика преко телефона и после одређеног периода деца су се разишла", навела је Грујичићева.

Истакла је да су сви људи различити и да реагују другачије и да је из тих разлога најбоље да се разговори с наставницима и децом одвијају у здравственим установама.

Грујичићева је навела и да је министарство заједно са Уницефом и Друштвом психолога издало шест препорука за понашање и помоћ у кризним ситуацијама након масовних убистава.

"И оно што је најважније, и препоруке за извештавање о масовним пуцњавама. Ја још једном молим све медије да прекину да пишу о људима, особама које су извршиле ове страшне злочине. Они морају да буду заборављени, они не смеју да се претворе у хероје", закључила је Грујичићева.

Опширније Краће

Гашић опозицији: Тражите моју смену јер више нема афера у МУП-у

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да опозиција тражи његову смену јер жели да "кадрира у Влади и јер им је, како је рекао, сметња пошто у последњих осам месеци колико је на челу тог министарства нема афера у МУП-у". 

"Рекли сте да сам не лично одговоран, него зато што сам министар. И ја хоћу да заштитим све полицајце и припаднике МУП-а. Лепо кажите да желите моју смену, јер више немате инсајдере у МУП-у и нема ко да нам прави афере у МУП-у, јер нема афера већ осам месеци. Какве везе са пуцњавама имам ја или тек шеф БИА Александар Вулин. Реците истину – да хоћете да кадрирате у Влади Србије", рекао је Гашић одговарајући на критике опозиције. 

Додао је да осећа одговорност као отац троје деце, деда четири унука и члан друштва, али да, како је рекао, ту одговорност дели цело друштво.

"Мислим да не треба да се међусобно оптужујемо, већ да се се ујединимо. МУП је учинио све да та деца буду безбедна", поручио је Гашић.

Истакао је и да је починилац у ОШ "Владислав Рибникар" ухапшен после два минута, а да га је обучио отац и да истрага испитује одговорност ко га је пустио у стрељану и колико пута је био у њој.

Рекао је да нико не штити убицу из Младеновца, али да није могло ништа да се уради, јер је био малолетан када је починио раније прекршаје, а да су оружје пронашли код његовог деде и ујака у Крагујевцу.

Навео је да сви одговорни у Влади сваке вечери добијају нови извештај о количини предатог оружја.

"До јутрос у осам сати, предато је 28.407 комада оружја, 1.456.830 комада муниције и 6.988 комада минско-експлозивних средстава. У овом тренутку у Смедереву само један човек је предао три аутоматске пушке са 19 оквира муниције, 1.260 метака, један неотворен сандук са муницијом, 38 бомби, једном противтенковском мином", навео је Гашић.

Позвао је грађане да искористе овај тренутак и некажњено предају нелегално оружје.

"После тога, променићемо закон и то ће бити једно од тежих кривичних дела. Зато предајте оружје док можете", рекао је Гашић.

Додао је да је само дан после трагедије у "Рибникару" било 257 лажних дојава о постављеним бомбама или другим проблематичним ситуацијама и да то оптерећује рад полиције.

Опширније Краће

Брнабић: Реаговала сам у афекту јер неко меша стручњаке у политичке обрачуне

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је њена реакција током седнице у петак после излагања посланика Мирослава Алексића била бурна, јер није могла да верује да било који политичар у парламенту може да покуша да стави на "стуб срама" стручњака, посебно после две трагедије које су се надавно догодиле у Србији.

Истакла је да је у афекту употребила једну реч и одгурнула микрофон, као и да је оно што је рекла било упућено Алексићу, а не целој опозицији.

На седници на којој се разматра безбедносна ситуација у земљи након два масовна убиства рекла је да нема никакав проблем да сноси било какву политичку одговорност за своју реакцију у петак, али да је потребно да се постави црвена линија испод које не сме да се иде, а то је да се стручњаци који нису политичари не мешају у политичке обрачуне.

"У петак сам, кажете, направила велики прекшај и да треба да сносим политичку одговорност, ја ћу вам сваки пут рећи да немам ни милиметар проблема да сносим било какву политичку одговорност, али ми је невероватно да се ви у вашем говору нисте осврнули на покушај да се уруши интегритет и кредибилитет једног од наших највећих стручњака за ментално здравље деце и омладине", рекла је Брнабићева одговарајући посланику посланичке групе НАДА – Нови ДСС – ПОКС Предрагу Марсенићу.

Додала је да је њена реакција била бурна, јер није могла да поверује да било који политичар у парламенту може да, како је рекла, спадне на такве гране да покуша да стави на стуб срама стручњака као што је др Милица Пејовић Милованчевић, наводећи да је реч коју је изговорила у афекту била упућена народном посланику Мирославу Алексићу, а не целој опозицији.

Брнабићева је оценила да не постоји ни у једној земљи да политички аналитичар буде нападнут као што се десило Дејану Вуку Станковићу док је седео у локалу у Београду и то само зато што се некоме не допадају нечији ставови и мишљења.

"Чули смо громогласну тишину од свих бораца против насиља. Ниједан није осудио", рекла је она.

Одговарајући Марсенићу, који је рекао да је митинг заказан за 26. мај непотребан у овом тренутку, навела је да не разуме како су сви остали скупови смислени, а да је само скуп заказан у том периоду бесмислен. "Не разумем ту логику", рекла је Брнабићева.

Марсенић је, између осталог, навео да је Брнабићева својом реакцијом на прошлој седници направила велики прекршај и да треба да сноси политичку одговорност, као и да је власт одговорна за кризу вредности у друштву. "Нисте криви за ово што се десило, нисте повукли обарач, али сте одговорни за кризу вредности коју имамо у друштву", навео је Марсенић.

Опширније Краће

Поповић: Истрага о стрељани да би се видело како је дечак био тако обучен да пуца

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да Више јавно тужилаштво спроводи истрагу колико је пута дечак који је извршио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар" ишао са оцем у стрељану и како је дошло до тога да дете буде тако обучено да пуца.

Поповићева је рекла да се води истрага и против дечаковог оца.

Истакла је да је држава одмах реаговала и на други злочин, да су судови одмах реаговали и да су извршиоци у притвору, као и они који су им омогућили да дођу до оружја.

Поповићева је навела да је држава одмах реаговала и да је Влада донела низ мера.

Рекла је да Србија треба да буде уједињена да помогне жртвама и друштву да никада више не дође до сличне трагедије.

Поповићева је истакла да смо "сви оштећени гнусним злочинима" и да је "најгора подела да је један митинг у реду, а други није".

За митинг заказан за 26. мај рекла је да "пружа шансу Србији" и да су сви позвани на тај митинг "да покажемо да Србија треба да буде уједињена".

Опширније Краће

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да су приведена тројица осумњичених за напад на политичког аналитичара Дејана Вука Станковића, који се догодио јуче у једном београдском кафићу, и да се налазе у полицијској станици Савски венац.

Гашић је током одговарања на посланичка питања упитао посланике опозиције зашто у данашњем обраћању нису осудили тај напад.

"Ко то изазива насиље? Сва тројица виновника напада на Дејана Вука Станковића су приведени у полицијску станицу Савски венац и биће предати тужилаштву са свим елементима кривичног дела које су јуче извршили. Не могу да кажем имена јер бих се мешао у истрагу. Али у ефикасност полиције немојте имати дилему", рекао је Гашић.

Опширније Краће

Гашић: Сутра ћу посетити Прибој, полиција ради све да ухапси осумњиченог за убиство

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да ће сутра посетити Прибој, где ће разговарати са представницима локалне самоуправе, као и да је полиција предузела све радње како би полицајац осумњичен за тешко убиство био приведен.

Гашић је то изјавио у Скупштини Србије одговарајући на питање посланика СДПС-а Муамера Бачевца који је затражио да се што пре ухапси полицајац, починилац убиства младића у Прибоју и да се што оштрије казни.

У одговору на питање посланице Двери Тамаре Миленковић Керковић зашто је злочин у Младеновцу окарактерисан као терористички акт, Гашић је  прочитао дефиницију тероризма из Кривичног законика Србије. Како је рекао, полиција је након масовних убистава у Младеновцу поступала професионално, а екипе полиције су стигле на лице места 15 минута након убистава.

"Истог тренутка су блокирани сви путни правци. Све полицијске јединице су претраживале терен. Наравно, то је оно што други не желе да виде како би умањили труд полиције", истакао је Гашић коментаришући, како је навео, наслове у неким новинама да полиција након масовних убистава у Младеновцу ништа није урадила. 

Додао је да криминал у првих шест месеци ове године мањи око 20 одсто него у истом периоду прошле године.

"Имали смо од јануара до априла 2023. године 5.788 кривичних дела, а у истом периоду 2022. године 7.205 кривичних дела", навео је Гашић.

Додао је да су ефикасним радом полицијских службеника београдске полиције решена сва најтежа кривична дела против живота и тела, а извршиоци су предати надлежним тужиоцима.

"Кривична дела против полне слободе бележе смањење за око 34 процента. Похвално је истаћи да су кривична дела против имовине смањена за око 28 процената. Остварени су позитивни резултати на сузбијању опојних дрога", навео је Гашић.

Нагласио је да је полиција током рада на откривању и сузбијању илегалног поседа и ношења ватреног оружја расветлила 65 кривичних дела недозвољене производње, држања и промета оружја и експлозивних материја.

"Не заборавите да смо само у последњих осам месеци две огромне организоване криминалне групе склонили са улица Србије. Број кривичних дела извршених на јавним местима смањен је за 18 процената у односу на прошлу годину. То су значајни резултати", навео је Гашић.

Када је у питању експлозија у наменској фабрици Крушик, Гашић је рекао да се у фабрици наоружања дешавају инциденти, али да су они подложни испитивањима и додао де ће се након рада надлежних служби утврдити шта се тачно догодило.

Опширније Краће

Брнабић: Очекивала сам да седница почне извињењем др Милици Пејовић Милованчевић

Председница Владе Ана Брнабић рекла је у Скупштини Србије да је очекивала да ће седница почети извињењем докторки Милици Пејовић Милованчевић.

Премијерка је рекла да је докторка Пејовић Милованчевић, в. д. директора Института за ментално здравље, од када се догодио масакр у ОШ "Владислав Рибникар", налази на "првој линији фронта".

Сем тога, додала је Брнабићева, она је и потпредседница Радне групе за заштиту менталног здравља младих, коју је недавно основала Влада Србије.

"Мислим да је било важно да данашња седница започне извињењем докторки Пејовић Милованчевић, чију су стручност поједини представници опозиције довели у питање прошле недеље. Али то нажалост нисмо чули. То је јединствени случај у историји да један политичар напада стручњака, докторку из Института за ментално здравље, која је већ двадесет дана са децом и бори се у првим редовима. Али то се није догодило. Невероватно је да се у Народној скупштини руши кредибилитет Института за ментално здравље. Људски бих вас замолила да то више на овом месту никада не урадимо", рекла је премијерка.

Додала је и да у досадашњој расправи није чула ниједан предлог мера који би допринео да се превазиђу последице трагичних догађаја, осим оних, како је навела, да Александар Вучић поднесе оставку.

"Кажете предлагали сте мере на протестима: смена Гашића, Вулина, гашење медија који вам се не свиђају, смена РЕМ-а, која нема никакве везе с нама. То је нешто што је на вама, изволите, иницирајте смену. Али ево да питам како би то спречило овакву трагедију у будућности? Такви захтеви немају везе са трагедијом која се десила, имају везе да политиком. Мере које је део опозиције до сада предлагао, већ су дале неке резултате", рекла је Брнабићева.

Навела је да је јуче у центру Београда, док је седео у кафићу, нападнут политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

"Охрабрили су се људи, почели су да нас јуре по улицама, послушали су вас. Јер ви се борите против насиља тако што вршите насиље над осталим грађанима блокирајући ауто-пут, мост Газела, међународни путни правац. Постоје грађани који смеју да врше насиље над другим грађанима јер су елита, у праву су, шта год они кажу то је у реду. А они други грађани немају право на слободно кретање, немају право да кажу своје мишљење, а оно што је најновије, немају право ни на своје политичко деловање", изјавила је премијерка.

Обратила се и председнику Демократске странке Зорану Лутовцу.

"Ви сте, народни посланиче, жестоко напали наше прослављење спортисте, Јанка Тиспаревића и Дејана Томашевића, само зато што су се учланили у Српску напредну странку. Где је ту демократија и демократски манир, да нападате и вређате некога само зато што се учланио у неку политичку партију? И то су људи који су у сваком смислу прославили нашу земљу, али у овом случају је, према вашем мишљењу, насиље над њима сасвим дозвољено зато што не мисле исто као ви? Ја мислим да то није борба против насиља, већ само дељење Србије. И на то ћете јасно добити одговор у петак, 26. маја, на великом скупу наде у Београду", поручила је Брнабићева.

Опширније Краће

О функционисању система после трагедије, контроли ношења оружја...

Посланичка питања односила су се на рад система после трагедије, на контролу ношења оружја, на то зашто министри нису ишли на сахране страдалих, али и на друге друштвене теме.

Посланик Роберт Козма рекао је да је Министарство просвете оставило ђаке и родитеље да се сами сналазе после трагедије и да је то довело до подела међу родитељима, али и до питања да ли треба наставити са наставом у Основној школи "Владислав Рибникар".

Козма је рекао да је министар просвете Бранко Ружић поднео оставку, али да она није још усвојена и питао када ће се то десити.

Нагласио је да школа мора да буде заједница ђака и родитеља који једни другима верују, а не место неповерења.

Посланик Народне странке Синиша Ковачевић питао је да ли је тачно да у одсуству пијетета ниједан министар није присуствовао ниједној од сахрана у Младеновцу и питао министра унутрашњих послова Братислава Гашића шта га је спречило да оде на сахрану полицајца (21) и његове две године млађе сестре.

Посланица групе Морамо-Заједно Данијела Несторовић упитала је Министарство здравља када су последњи пут ажурирани спискови психолога и педагога који раде с малолетницима.

Поставила је питање Министарству унутрашњих послова да ли има списак званично регистрованих стрељана, да ли има евиденције лица која користе стрељане и колико их је малолетника користило у претходних годину дана.

Несторовићева је навела да је филијала Републичког фонда за здравствено осигурање на Новом Београду измештена у бивши хотел у Венизелисовој улици због реконструкције и питала колико је новца издвојено за тај простор и колико дуго ће трајати адаптација.

Посланица Уједињених Марија Лукић питала је да ли заиста директор полиције није потребан све ово време од 2021. године и Министарство правде колико је особа које тренутно пролазе кроз кривични или прекршајни поступак, а имају дозволу за оружје.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Муамер Бачевац указао је да је данас у општини Прибој дан жалости због смрти Е. Ћ., док полиција трага за полицајцем који се сумњичи да га је више пута ударао у кафани због чега је Е. Ћ. завршио у болници.

Бачевац је подсетио и на случај када су полицајци у Прибоју певали песму која велича злочин у Сребреници.

Питао је министра унутрашњих послова Братислава Гашића на који начин су ти полицајци кажњени и истакао захтев да се виновник инцидента у којем је страдао Е. Ћ. приведе правди и казни.

Посланик Демократске странке Зоран Лутовац поставио је питање како је могуће да људи нису могли да напусте скуп Српске напредне странке у Панчеву и да су их у изласку спречавали људи који су носили обележја СНС-а. Лутовац је питао премијерку Србије Ану Брнабић како је могуће да генерални секретар Владе Новак Недић, како тврди, "ангажује батинаше да прете пољопривредницима који протестују".

Упитао је министра просвете у оставци Бранка Ружића, МУП и председника Србије Александра Вучића да ли је директорка вртића у Пећинцима из којег су избачена деца и даље директорка, зашто деца нису враћена у вртић када је закон на њиховој страни.

Посланика Заветника Николу Драгићевића интересовало је да ли је неко из државе реаговао због вежбе "Дифендер Јуроп" и да ли је нека земља тражила сагласност за размештање трупа по Косову и Метохији.

Драгићевић је питао и због чега касне уплате људима који су на боловању дуже од 30 дана и да ли се неко пита како ти људи живе док чекају плату.

Посланик групе НАДА Ненад Томашевић питао је председника Србије Александра Вучића зашто је одустао од идеје обавезног војног рока и да ли то има везе с тим што ће Србија 28. јуна одржати заједничке војне вежбе са државама НАТО-а, иако је стављен мораторијум на војне вежбе са страним војскама до краја рата у Украјини.

Поставио је питање Републичком јавном тужилаштву докле је стигла истрага против Вучића "коју претпоставља да Тужилаштво за организовани криминал води по службеној дужности", јер је "признао да је донео одлуку о рушењу у Савамали".

Посланик Српске напредне странке Миленко Јованов питао је Тужилаштво за високотехнолошки криминал да ли прати шта се дешава на Твитеру, јер "када опозиција и њима наклоњени медији подигну атмосферу, у том делу друштва" долази до претњи на друштвеним мрежама, наводећи да одређни делови друштва атмосферу воде ка "грађанском рату".

Јовановић је казао да је у понедељак нападнут аналитичар Дејан Вук Станковић, а да се на Твитеру доводило у питање да ли је то уопште претња.

Опширније Краће

Посланичка питања на почетку седнице

Седница Скупштине Србије на којој се разматра Владин извештај о безбедносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и у селима Малом Орашју и Дубони, на подручју Смедерева и Младеновца, почела је посланичким питањима.

Поред Владиног извештаја о безбедносној ситуацији, посланици расправљају и о Извештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године с посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, с Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

На дневном реду је и предлог за формирање Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до трагедија, који је поднео посланик Радомир Лазовић, као Предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Расправа о безбедносној ситуацији је почела 18. и настављена 19. маја, а Владин извештај представила је премијерка Ана Брнабић, која је рекла да ће у наредном периоду 12.368 полицијских службеника обезбеђивати 1.832 школе у Србији, како државне, тако и приватне.

Додала је да је почео са радом електронски систем пријаве насиља над децом на платформи "Чувам те".

Такође, Брнабићева је навела да ће Влада разоружати Србију и да ће 90 одсто дозвола за оружје бити повучено.

Премијерка је истакла да ће одговарати на питања посланика и расправљати колико год треба о безбедносној ситуацији пре и после трагедија, о мерама које су предузете, као и очекивањима од њих и докле се стигло са њиховом имплементацијом.

петак, 08. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара