Читај ми!

Борељ: Брза и потпуна примена свих споразума Београда и Приштине једини пут ка нормализацији

Високи представник за спољну и безбедносну политику Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да је брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини пут ка нормализацији.

"Тензије и обостране провокације морају да се прекину. Недостатак конструктивности се мора исправити. Бити члан ЕУ значи да сте способни да сарађујете и делујете као добри суседи, да превазилазите тешкоће из прошлости", рекао је Жозеп Борељ после састанка Савета министара спољних послова ЕУ.

Додао је да је ЕУ одржала састанак са министрима земаља Западног Балкана и истакао да би "можда то требало чешће да раде".

"Разговарали смо и о руском утицају, којим се покушава да се скрајну са пута кандидати за ЕУ. Указали смо онима који се још нису ускладили са политиком санкција ЕУ према Русији, или нису уопште, да одржавање блиских односа са Русијом није у складу са приступом земаља ЕУ. То чини штету националним интересима те земље, и сигурно није у складу са пријемом у чланство европског блока", казао је Борељ.

Навео је да ЕУ жели да дође до напретка у процесу проширења и да сада треба искористити динамику коју је подстакао рат у Украјини.

"Сада је време да земље Западног Балкана убрзају реформе, убрзају свој европски пут. То је јединствена прилика која мора бити искоришћена", рекао је Борељ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествовао је данас на састанку министара спољних послова Европске уније и шефова дипломатија Западног Балкана.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво