Читај ми!

Лајчак на КиМ о примени споразума, сутра у Београду са Вучићем: Желимо да избегнемо било какав сукоб

Дијалог Београда и Приштине на техничком нивоу наставља се 15. маја. У Бриселу се састају преговарачи Петковић и Бисљими. Пре тога, посредник Мирослав Лајчак посетио је Приштину, сутра стиже и у Београд. Главна тема је нормализација односа две стране после састанка политичких преговарача 2. маја.

Из Брисела за Приштину, па у Београд, утабаном стазом још једном је кренуо европски посредник у дијалогу Мирослав Лајчак. На првој станици састанак са Аљбином Куртијем. Главна тема - како тече примена европског предлога и анекса договореног у Охриду.

"Угостио сам специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака. Нагласио сам потребу да се Основни споразум примени у целини, као и потребу да Унија позове Србију на одговорност због упорног кршења тог споразума", каже Курти.

На договоре које крши Приштина, као и на потезе због којих се заоштрава ситуација на северу покрајине, упозорава Београд.

Лајчак: Можемо имати нормализацију или конфронтацију

Мирослав Лајчак се осврће на недавно одржане изборе у четири српске општине на којима је гласало 13 Срба, а које су преузели албански градоначелници.

"Можемо да имамо само нормализацију или конфронтацију, а ми дефинитвно желимо да се у потпуности фокусирамо на нормализацију, тако да желимо да избегнемо било какав сукоб, то није никоме у интересу", каже Мирослав Лајчак.

Сукобе Приштина не жели, али их не искључује - европском изасланику поручује посланик ДПК Хисен Бериша.

"Господине Лајчак, Косово је спремно за рат, ако се наруши слобода, интегритет и суверенитет земље. Али треба да знате да ово неће бити једини сукоб! Подсећам вас и симпатизере Србије да ће у случају рата са Србијом доћи до битке и за Ниш и Куршумлију, земљу мојих предака, Рашку и Санџак", рекао је Бериша.

Вучевић: Опасна провокација чији је циљ застрашивање Срба на КиМ

Министар одбране Милош Вучевић поруку чита као опасну провокацију чији је циљ застрашивање Срба на КиМ.

"Наша позиција је јасна, политика Србије на челу с председником Александром Вучићем и Владом Србије заснива се, пре свега, на миру и суживоту Срба и Албанаца, на политичком дијалогу, постизању договора, што смо као одговорна држава до сада показали и доказали небројено пута", каже Вучевић.

Српска листа: Лајчаку смо пренели забринутост грађана због Куртијеве репресије

Проблеме са којима се Срби на Косову и Метохији суочавају, Лајчаку су пренели представници Српске листе.

"На састанку је пренета забринутост грађана због континуиране репресије режима Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, посебно на северу, те јасне намере да се уместо кроз дијалог отворена питања решавају једностраним потезима Приштине и институционалним насиљем кроз злоупотребу институција и до зуба наоружаних специјалних јединица који свакога дана малтретирају наше грађане, па чак и пуцају у њих без икаквог повода", наводи Српска листа.

Лајчак: Дијалог има свој потенцијал

На састанак је европски посредник стигао из јужне Косовске Митровице, и то пешке преко моста који је због безбедности за саобраћај затворен дуже од две деценије. Са друге стране Ибра одговара на питања новинара - какав је став Уније о могућности отварања моста, разрешењу управљачког тима за ЗСО, и ескпропријацији земљишта.

"Ми се залажемо да све што утиче на живот обе заједнице треба да буде договорено у дијалогу, да нема једностарних потеза који изазаивају реакцију друге заједнице то је јако битно. Дијалог има свој потенцијал, ми имамо план, то треба да искористимо, имамо процес нормализације, то треба да буде приоритет", истиче Лајчак.

На крају дана сумира посету - каже да су састанци били корисни и да са новим информацијама и утисцима одлази у Београд, где га сутра дочекује председник Србије.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво