Читај ми!

Дачић: Мало вероватно да ће такозвано Косово добити подршку за чланство у Унеско

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је мало вероватно да ће такозвано Косово добити подршку за чланство у тој организацији.

Дачић је после састанка са генералном директорком Унеска Одре Азуле у Паризу, изјавио да је замолио ту организацију да посебну пажњу посвети култуној баштини на Косову и Метохији.

"Припрема се и Скупштина Унеска у новембру. За нас је битно да, имајући у виду наше ставове о КиМ, за сада нема пријаве Косова за чланство у Унеску, али то не значи да тога неће можда бити. За нас је добро што је то светска организација, не европска где већина земаља признаје Косово. Мислим да готово да не постоје никакве шансе да Косово добије потврду пријема за чланство", рекао је Дачић.

Министар је истакао и да Србија придаје велики значај нашем чланству у Унеску као и да је то важно због очувања културне баштине, посебно на Косову и Метохији.

Рекао је да се ти објекти налазе на Листи културне баштине у опасности. Навео је и да Србија има активну улогу зато што је наша амбасадрорка при Унеску, Тамара Растовац Сиамашвили уједно и председавајућа Извршног Савета Унеска и да блиско сарађује са генералном директоком Азуле.

Дачић је Азуле пренео позив председника Србије, Александра Вучића да дође поново у Србију, а једна од тема састанка са генералном директорком Унеска је била и геополитичка ситуација као и околности у којима та организација тренутно функционише.

"Србија спремна да се супротстави апликацији Приштини за чланство у Унеско"

Амбасадорка Србије при Унеско Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да такозвано Косово нема подршку за чланство у тој организацији, као и да њихова апликација не би била успешна.

"Србија је спремна на свим нивоима, па и оном највишем да се томе супротстави", рекла је Растовац Сиамашвили после састанка са генералном директорком Унеска Одре Азуле и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Према њеним речима сарадња Србије са Унеском је на изузетном нивоу, и посета министра Дачића представља континуитет сусрета на високом нивоу.

Навела је и да је наше председавање Извршним саветом Унеско у сложеним геополитичким околностима резултат угледа који Србија ужива.

"Србија је земља баланс и конструктиван партнер, земља која може да разговара са свима", закључила је Растовац Сиамашвили.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару