Зоран Лутовац (ДС) и Снежана Пауновић (СПС) о подизању цензуса на 5 одсто

Подизање цензуса била је главна тема разговора међустаначког дијалога. Зоран Лутовац, председник Демократске странке, рекао је да је против тога да се уочи избора мењају правила. Снежана Пауновић, председница посланичке групе СПС-а каже да је важно да грађани процене коме суштински дају глас и да је оправдано враћање цензуса на 5 одсто.

Од 2020. за улазак у Скупштину Србије важи цензус од 3 одсто освојених гласова. Међутим, све је више оних који заговарају повратак на 5 одсто, уз образложење да је низак цензус унизио и вредност посланичког мандата.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је за РТС да су и 2020. године, када је цензус спуштан са 5 на 3 одсто, били принципијелно против као што су и сада.

"Не могу се правила мењати у току игре. Против смо тога да се уочи избора мењају правила. Друго, који су мотиви? Прошли пут је цензус смањен да би се разбила идеја бојкота, да би се неке политичке странке полакомиле и ушле у парламент, прешавши лакше границу од 3 одсто", рекао је Лутовац.

Према његовим речима, то није успело. "Само једна партија је успела да уђе у скупштину, само Шапић, и показало се да је врло брзо био интегрисан у СНС", рекао је Лутовац, наводећи да је у питању 2020. година.

"Није постигнут ефекат да се спуштањем цензуса обесмисли бојкот, добили смо једностраначку скупштину и ушли у апсурдну ситуацију. Трајала је краће и пре него што је конституисана, председник Вучић је најавио да ће бити нови избори", напомиње Лутовац.

Избори се рачунају кад почне кампања, као што је почела широм Србије, напомиње Лутовац и понавља да је против тога да се правила мењају  уочи избора. 

Додаје да су услови кључни разлог зашто парламент изгледа како изгледа:

"Питање цензуса је стављено у први план из два разлога, да се прекрије суштина онога што би требало да буде главна тема, а то су изборни услови, медијске слободе, услови који би забранили притиске на бираче, о томе треба да причамо, не можете градити кућу од крова."

"Цензус је у првом плану јер је Александар Вучић са својом странком решио да први нови државотворни покрет, жели да укрупњава своју политичку опцију, повећање цензуса подстиче укрупњавање, он жели да поједностави политичку сцену Србије, на оне који су за државу, као што он то каже, и оне који нису", истиче Лутовац.

Да се уведу демократска правила, каже Лутовац додајући да је суштина у начину како се мења број, не можете у изборној години да мењате правила.

Када бисмо имали слободне изборе, онда можемо да говоримо о 3 или 5 одсто цензуса, зависи да ли ће бити постигнут консензус у друштву о томе, рекао је Лутовац и додаје да је за то да остане како јесте.

Снежана Пауновић: Оправдани разлози за 5 одсто цензуса 

Председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић каже да је СПС за то да се цензус врати на 5 одсто.

"Имамо оправдане разлоге, мислим да грађани Србије транспарентно у овом тренутку виде. Морамо се сетити како смо дошли до измене изборног закона, на чију иницијативу, под којим околностима, да је то био међустраначки дијалог. Говорим о притисцима које је Србија имала од европарламентараца, који су дошли са амбицијом да уреде цео тај систем каже она.

Да ли је бојкот био паметно решење, о томе имају право да процењују колеге из опозиције, рекла је она.

"Да ли је скупштински сазив 2020. био једностраначки – није. Колико год било питко њима да на тај начин карактеришу сазив, то је сазив који је донео уставне промене. Не говоримо о сазиву који је лоше направљен, само зато што је опозиција, проценивши своју снагу донела одлуку да бојкотује изборе и да себе представи као жртву, не знам чега", рекла је Пауновићева.

Пауновићева каже "да смо 2022. имали коалиције које су се кандидовале, укључујући коалицију СПС-а и ЈС која није нова, али смо имали и опозиционе коалиције које су се правиле транспарентно најављујући неке велике промене и онда смо имали улазак у парламент и распадање коалиција непосредно по уласку у парламент.

Важно је, како каже, да грађани процене коме суштински дају глас. "Имали смо у предфази формирања овог сазива скупштине, нешто што би се могло звати колегијум, или састанак на дневном нивоу, са Дачићем, који је завршавао свој мандат, разговарали смо као одговорни људи, представници политичких партија које су прешле цензус о свему што треба урадити а да седнице скупштине буду оно што се од њих очекује.

Пауновићева наводи да је шаренолик састав парламента, да ли сви посланици имају свест о томе шта значи мандат народног посланика – немају.

Треба да едукујемо људе шта значи мандат посланика. Имамо понашања које није достојном парламента Србије, истиче Пауновићева.

"СПС може да разговара и да пред јавност стави отворено питање да ли у односу на 5 одсто колики је цензус о коме се разговара, да се врати тај цензус а за коалиције да буде и виши", закључила је Пауновићева.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво