Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за Радио Београд 1 а ће бити речи о конкретним корацима за спровођења договора из Охрида

Састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине Петра Петковића и Бесника Бисљимија биће одржан 4. априла у Бриселу. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за Радио Београд 1 да је реч о наставку дијалога на техничком нивоу и да ће бити речи о конкретним корацима за спровођења договора из Охрида, уз јасно истакнуте црвене линије - да се Београд никада неће сагласити са тим да такозвано Косово постане члан УН и да Београд ни де факто ни де јуре неће признати тзв. Косово.

Објашњава да је у тексту Анекса међу првим обавезама које треба испунити - јесте обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина и то, каже, како је јасно речено - у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога у којима су јасно су дефинисане њене суштинске надлежности.

"Наше црвене линије су да се Београд никада неће сагласити са тим да такозвано Косово постане члан УН и да Београд ни де факто ни де јуре неће признати тзв. Косово. О свему другом што је договорено у Анексу можемо да разговарамо и да видимо на који начин ћемо то имплементирати. Када погледате текст Анекса, видећете да међу првим обавезама које треба испунити јесте обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина и то, како је јасно речено - у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога. Зна се тачно шта је договорено у Бриселу. Јасно су дефинисане суштинске надлежности ЗСО, њени циљеви, органи, како Заједница функционише, укључујући и тачку 16 која прописује и да Београд финансира ЗСО", рекао је Петковић.

Видеће се ко се држи дијалога

Петар Петковић, коментаришући поруке из Приштине да договор не предвиђа аутономију за Србе и да се ЗСО не помиње не помиње у договору из Охрида, каже да је, после састанка у Охриду, у Приштини опсадно стање, док је председник Александар Вучић био врло опрезан када је рекао да се надамо да ћемо ићи у правцу нормализације односа.

"С обзиром на то да већ десет година Приштина одбија да формира ЗСО, она и најновијим изјавама показује да није спремна да иде у том правцу. Али то је сад већ ствар за Приштину и међународне представнике и посреднике у дијалогу који су дужни да натерају Приштину да испуни ту своју обавезу. Онда ће се апсолутно видети ко је тај који се држи дијалога, а ко заправо не жели дијалог. Београд је увек био посвећен дијалогу и због тога и овог пута идемо да разговарамо. Једино дијалог може да обезбеди нормализацију односа, јер нам је преко потребно да сарађујемо, да имамо слободу кретања и да људи који живе на КиМ имају нормалан живот, поготово Срби који су угњетавани и који свакодневно преживљавају најразличитије нападе и институционално насиље од стране Аљбина Куртија и Приштине", каже Петковић.

О Ивану Тодосијевићу

Позив Ивану Тодосијевићу да се 3. априла, дан уочи наставка дијалога у Бриселу, јави на издржавање казне затвора, Петковић види као слику и прилику такозване владавине права у Приштини.

"Није први пут да Приштина посеже за таквим једностраним потезима пред одлазак у Брисел јер жели да на тај начин додатно закомпликује разговор. Они то раде зато што им и није стало до дијалога. У случају Ивана Тодосијевића све је апсолутно јасно јер је реч о кршењу Бриселског споразума, посебно Тачке 10 где се јасно каже да апелациона већа морају да буду већински српска за оне случајеве који долазе из српских средина", рекоа је Петковић.

У случају Ивана Тодосијевића али и свим другим случајевима увек су одлучивали Албанци, односно троје судија албанске националности, а треба да буде супротно - двоје судија судије српске националности и један судија албанске националности, напомиње директор Канцеларије за КиМ.

"Али, то се не дешава јер Аљбин Курти жели да се додатно освети и Ивану Тодосијевићу и свим Србима који слободно мисле. И зато га осуђује на годину дана затвора - због изговорене речи. Тиме се на велика врата уводи вербални деликт на простору КиМ. Када говоримо о њиховом правосуђу, само се запитајте шта значи када Приштина ослобађа Азема Куртаја који је на Бадњи дан у Готовуши пуцао на српску дечицу која су носила бадњак. Тај човек је пуштен је пуштен у кућни притвор, а с друге стране, због изговорене речи о ономе што се дешавало у Рачку, Иван Тодосијевић је осуђен на годину дана затвора", истакао је Петковић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво